NHL Hogeschool: eigen zonnedak als studieobject

NHL Hogeschool: eigen zonnedak als studieobject

  • Lees ook: Houtkachels en zonnepanelen voor monniken

Met de investering in ruim 1.800 zonnepanelen slaat de NHL Hogeschool in Leeuwarden twee vliegen in één klap. De school haalt straks stroom van eigen dak, maar voedt er ook het onderwijs mee. Binnen de groep Renewable Resources gaan studenten, docenten, en onderzoekers de opbrengsten van het energie-dak monitoren en vergelijken met andere zonneparken.

Met de 4.500 m2 pv-panelen die ENGIE Services gaat aanbrengen, kan de hogeschool in Leeuwarden straks in een groot deel van de eigen stroombehoefte voorzien. De school heeft duurzame ambities en opwekking van eigen zonnestroom past daarbij. Door het nieuwe zonnepark hoort de NHL straks tot de groenste instellingen voor hoger onderwijs van Nederland. Daarnaast wil de NHL vooral ook veel leren van de pv-installatie. Het nieuwe zonnedak gaat namelijk waardevolle data opleveren, dankzij een uitgebreid monitoringssysteem.

Meten is weten

Door te meten en monitoren kan de hogeschool zoeken naar de juiste balans in opwekking en gebruik. Ook kan het de prestaties van het eigen zonnedak vergelijken met die van anderen. De ambitie is ook om uiteindelijk voor de hele provincie in kaart te brengen wat er aan zonne-energie wordt opgewekt. Daarvoor gaat de speciale onderzoekgroep van de hogeschool – Renewable Resources – ook andere zonneparken en particuliere daken monitoren. Ze hebben daar straks een echte control-room voor tot hun beschikking.

Zicht op het zuiden

De data van eigen dak worden verzameld via sensors, slimme meters en weerstations en inzichtelijk gemaakt door software. Zo kunnen de studenten, docenten en onderzoekers van de groep zonnestraling, wind en temperaturen meten en daar opwekking en gebruik van stroom tegenover zetten. Ook willen de onderzoekers achterhalen hoe de positie van de zonnepanelen opbrengst en rendement beïnvloedt.

Terwijl de meeste zonnepanelen in Oostwest-opstelling staan, om van het voordeel van gespreide opwekking te genieten, krijgt een deel van de zonnepanelen hier uitzicht op het zuiden. Dat betekent: meer opbrengst op het midden van de dag, maar ook meer windbelasting. Wat het verschil is tussen die twee opstellingen gaat de Hogeschool straks ongetwijfeld ontdekken.

ENGIE Services
ENGIE Services
Adres: Kosterijland 20, 3981 AJ Bunnik
Website: www.engie-services.nl/
Social media: