Nederlands grootste openluchtzwembad van het gas af

Nederlands grootste openluchtzwembad van het gas af

  • Lees ook: Zuiver water voor Nederlandse waterwerken in Madurodam

De gemeente Apeldoorn heeft stevige ambities als het gaat om duurzaamheid. Voor openluchtzwembad het Boschbad had Apeldoorn dan ook de wens om het milieuvriendelijker te maken. Samen met Hellebrekers Technieken koppelden ze het bad los van de gasleiding. Elektrische warmtepompen verwarmen nu het water van het grootste openluchtbad van Nederland.

Hellebrekers Technieken begon met een uitgebreide analyse van het buitenbad om de benodigde capaciteit te berekenen. ‘De verwarmingscapaciteit van de warmtepomp berekenen was direct de grootste uitdaging’, zegt Norbert Nijenhuis van Hellebrekers. De technisch dienstverlener paste daarvoor een eigen rekenmethode toe, waaraan het bedrijf 5 jaar heeft gewerkt.

Toen die methode met goed resultaat was toegepast op het Boschbad, kon Hellebrekers op zoek naar een geschikte elektrische warmtepomp. Begin maart is de pomp geplaatst. Kort daarna is de gasleiding definitief afgesneden. Verder zijn ook de circulatiepompen van de waterbehandelingsinstallatie vervangen door pompen met 20 % energiezuinigere motoren.

Energiekosten bijna gehalveerd

Het aansluiten van de warmtepomp op de transformator vereiste vervolgens een zorgvuldige aanpak. Want de zware warmtepomp kan zonder gas, maar verbruikt wel een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit. ‘De pomp heeft het maximale nodig van wat de trafo kan bieden’, vertelt Nijenhuis.

Plaatsing-warmtepomp-Boschbad-Apeldoorn

Het Boschbad verbruikt met de aanpassingen weliswaar 50.000 kWh per jaar meer aan elektriciteit, maar alles bij elkaar nemen de energiekosten toch met bijna 45 % af. Bovendien vermindert de CO2-uitstoot met 57.000 kg. Over ongeveer 8 jaar heeft de gemeente Apeldoorn de kosten van de verduurzaming terugverdiend.

Andere werkwijze

De nieuwe manier van energieopwekking vraagt om een verandering in verwarmingsmethodiek voor het 80 jaar oude Boschbad. Voorheen brachten de gasgestookte verwarmingsketels de in totaal 6 miljoen liter water in het voorseizoen in 3 dagen op de gewenste temperatuur. Met de elektrische warmtepomp duurt dat 2 weken.

En hoewel de pomp het wedstrijdbad op 24 °C kan brengen, wordt het recreatiebad maximaal 22 °C. De keuze voor deze methodiek ligt voor een deel aan het vermogen van de warmtepomp en de trafo. Daarnaast gaat het hier ook om een bewuste keuze van alle samenwerkende partijen. Nijenhuis legt uit: ‘We weten dat in het voorseizoen vooral sportieve zwemmers gebruikmaken van het openluchtbad, vooral van het wedstrijdbad.’

Hij vervolgt: ‘Het recreatiebad wordt iets later pas druk bezocht. De temperatuur van het recreatiebad is tegen die tijd vaak al hoger, omdat de warmtepomp meer vermogen krijgt als het kwik stijgt. Op tropische dagen kan het water wel 26 °C worden. Zo levert het Boschbad voor alle bezoekers op het juiste moment de juiste zwemwatercondities.’

Fotografie laatste 2 foto’s: Rob Voss Fotografie.

Hellebrekers Technieken
Hellebrekers Technieken
Adres: Marconiweg 28, 8071 RA Nunspeet
Website: www.hellebrekers.nl/
Social media: