‘Outstanding’ technieken in het NoMA House

‘Outstanding’ technieken in het NoMA House

  • Lees ook: Circl: duurzaam en circulair hoogstandje op de Zuidas

In rap tempo wordt het laatste vrije perceel aan de Amsterdamse Zuidas volgebouwd. Het ene gebouw nog prestigieuzer of duurzamer dan het andere. Met de allernieuwste technieken, veel lucht, licht en groen en het Breeam-certificaat ‘Outstanding’ kan het NoMA House die concurrentie zeker aan.

Maar liefst 16.500 m2 kantooroppervlak biedt het nieuwe NoMA House op de hoek van de Parnassusweg en de Gustav Mahlerlaan (NoMA staat voor ‘North of Mahler’). De fraaie, glazen entree geeft bezoekers meteen uitzicht op de groene binnentuin. Het gebouw heeft 11 verdiepingen, met op twee verdiepingen een dakterras. Op het dak installeerde Van den Pol elektrotechniek 194 zonnepanelen en elders liggen er nog een kleine 1.000.

Installatiecombinatie-NOMA-Vd-Pol

De nieuwste installaties en slimme technieken maken het NoMA House tot een energiezuinig en comfortabel gebouw. Samen met de bereikbaarheid en het duurzame materiaalgebruik levert dit het hoogst mogelijke duurzaamheidslabel ‘Breeam Outstanding’ op. Welke technieken springen er het meeste uit?

1. Verse lucht door ionisatietechniek

Ionen zijn elektrisch geladen zuurstofdeeltjes die luchtverontreiniging en geuren kunnen afbreken. Ze maken schimmels, bacteriën en virussen inactief en verminderen de hoeveelheid fijnstof. Klimaatservice Holland liet een ionisatie-unit in de luchtbehandelingsinstallatie inbouwen. Die maakt de lucht in het gebouw gezonder, zuiver en hygiënisch. Een bijkomend voordeel is dat er minder frisse buitenlucht nodig is, wat een energiebesparing oplevert van 30 %. Niet voor niets kreeg het NoMA House voor deze techniek een ‘innovatiecredit’ van Breeam.

2. Optimale klimaatregeling met multi-plafondsensor

Nog zo’n staaltje innovatieve techniek die credits van Breeam oplevert. De meer dan 500 multi-plafondsensoren in het NoMA House meten in iedere ruimte de temperatuur via een infrarood weerkaatsingsmethodiek. De grootte van de ruimte en het aantal aanwezige personen bepalen zo mee of de temperatuur bijgesteld moet worden. De gewenste temperatuur is centraal in te stellen, maar via een app kan een gebruiker ook zijn individuele voorkeur voor de ruimte doorgeven.

Entree NoMa House
Foto: Maarsen Groep.

3. Natuurlijk en zuinig licht

Het NoMA House maakt door glas zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Verder installeerde Van den Pol elektrotechniek uitsluitend ledverlichting, tot in de parkeergarage toe. Daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie leveren een verdere energiebesparing op. De verlichting is centraal te bedienen, maar een gebruiker kan ook de gewenste sterkte instellen via een app.

4. Installatietechniek maakt flexibele indeling mogelijk

Het NoMA-House is zo gebouwd dat het in de toekomst makkelijk een andere indeling kan krijgen. De installatietechniek komt tegemoet aan deze flexibiliteit. Van den Pol legde twee schachten met energierails aan. Daardoor is een verdieping makkelijk in tweeën te delen. Ook zijn er nergens bedieningspanelen op de wanden. Alle installaties worden digitaal aangestuurd en de gebruiker kan zijn individuele voorkeuren instellen via een app. Bij een verandering in de indeling van het gebouw is dus alleen een aanpassing in de software nodig.

5. Koppeling met warmte- en koudenet

De klimaatsystemen maken geen gebruik van fossiele bronnen, maar zijn rechtstreeks aangesloten op het warmte- en koudenet van Amsterdam. Een duurzame oplossing. Eén van de vele in het NoMA House!

NoMa House

NoMA House is een ontwikkeling van Maarsen Groep en Zadelhoff Beheer en ontworpen door Dam & Partners Architecten. Hoofdfoto en foto hierboven: Maarsen Groep.

Van den Pol Elektrotechniek
Van den Pol Elektrotechniek
Adres: Aardvletterweg 14, 3417 XL Montfoort
Website: https://www.vandenpol.com/
Social media: