Drenthe krijgt grootste en groenste schaapskooi van Nederland

Drenthe krijgt grootste en groenste schaapskooi van Nederland

  • Lees ook: Duurzaam thuis voor nieuwe bewoners Burgers’ Mangrove

In Zuidoost-Drenthe is de bouw begonnen van de grootste en meest duurzame schaapskooi van Nederland. Er is straks ruimte voor 1.000 schapen en 110 runderen. Daarnaast komen er bij de kooi in Weiteveen een woongedeelte, een horecagelegenheid en een bezoekerscentrum met een uitkijkpunt. Alles zonder gas, maar mét warmtepompen en zonnepanelen.

Drie grote schaapskuddes en 110 runderen begrazen het Bargerveen, het grootste nog resterende hoogveengebied van Nederland, tegen de grens met Duitsland. Hun kooi werd te klein en doordat de waterstand in het gebied stijgt, verhuist het onderkomen voor de kudde naar een hoger gelegen stuk grond. De nieuwe kooi moet een toeristentrekpleister worden en daarom komt er horeca bij en een bezoekerscentrum met panoramadak.

‘Plaggenhut’ met groen dak en natuurlijke materialen

DAAD architecten maakte een ontwerp voor een nieuwe schaapskooi die deels in de grond wordt gebouwd. Daardoor gaat het gebouw helemaal op in het glooiende landschap en heeft het iets weg van een Drentse plaggenhut. Bijkomend voordeel is dat de kooi door deze bouw in de grond over een natuurlijke koeling beschikt. Dat past helemaal bij het duurzame karakter van de schaapskooi. De kooi krijgt namelijk ook een groen dak waar de schapen deels op kunnen lopen. Aan de andere kant van het dak komen zonnepanelen. Ook de overige gebouwen van het complex krijgen een groene uitstraling. Verder wordt er veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, leem en keien uit de omgeving.

Schaapskooi Bargerveen

Warmtepompen, bekabeling en verlichting

Ten Kate Installatietechniek uit Hoogeveen tekende voor de uitvoering van bijna alle installaties. Directeur bedrijfsvoering Erik Hommes licht toe: ‘Het hele project bestaat uit vijf gebouwen, verdeeld in een bedrijfsgedeelte en een publieksgedeelte. Alles wordt volledig gasloos uitgevoerd. Wij installeren lucht-waterwarmtepompen en leggen de bekabeling voor de elektriciteit aan op het terrein. In de schaapskooi en de rundveestal installeren we verlichting met een dag- en nachtregeling. Zo wordt optimaal gebruikgemaakt van het daglicht. Verder verzorgen we alle sanitaire installaties in het bezoekers- en woongedeelte. De aanbesteding voor de zonnepanelen volgt nog.’

Planning

Het hele project moet in het voorjaar van 2018 zijn afgerond, voor het toeristenseizoen begint. Dan kunnen recreanten een kopje koffie drinken bij de schaapskooi, meer te weten komen over de omgeving in het informatiecentrum en vanaf het panoramadak het Bargerveen en de grazende schaapskudde bekijken. De schapen en runderen kunnen waarschijnlijk al in december 2017 terecht in hun nieuwe onderkomen.

Bekijk ook de video van RTV Drenthe over de nieuwe schaapskooi:

Beeldimpressies schaapskooi: DAAD Architecten.

Ten Kate Installatietechniek
Ten Kate Installatietechniek
Adres: Stephensonstraat 17, 7903 AS Hoogeveen
Website: www.ten-kate.nl/home.html
Social media: