Slimme technieken in glazen stadskantoor Westland

Slimme technieken in glazen stadskantoor Westland

  • Lees ook: Hortus en Hermitage: slimme samenwerking voorkomt onnodig energieverlies

In het Westland wordt gebouwd aan een nieuw glazen stadskantoor met daarin allerlei duurzame innovaties. Omdat het Westland bekend staat om de talloze kassen is hier bij het ontwerp rekening mee gehouden. Het nieuwe kantoor in Naaldwijk bestaat vanaf eind augustus 2017 uit twee gebouwen die allebei CO2-neutraal worden.

De gevels van de beide gebouwen die samen het nieuwe stadskantoor van het Westland vormen worden van glas, omdat de gemeente graag transparantie wil uitstralen, en omdat glas bij dit tuindersgebied past past. Om energieverlies tegen te gaan wordt bij de bouw hr+++-glas gebruikt, met kassendoek erachter om de warmte en kou te geleiden.

PCM-buffer

Omdat een wko-installatie in deze gebouwen niet mogelijk is, werd gekozen voor een PCM-buffer. PCM staat voor Phase Change Material, dit is materiaal dat van vorm verandert bij een hogere temperatuur. Denk hierbij aan wassen en zouten. Een PCM-buffer maakt gebruik van de overgang van vloeibaar naar vast: het materiaal slaat de warmte op en wordt minder vast, als het kouder wordt stolt het materiaal en geeft de warmte weer af aan de omgeving.

In deze PCM-buffer wordt onder meer de warmte opgeslagen die vrijkomt uit de serverruimtes op de ict-afdeling. Ook wordt er met warmteterugwinning gezorgd dat er niet onnodig warmte naar buiten ontsnapt.

Ruim 800 pv-panelen

Op het dak van het stadskantoor komen meer dan 800 pv-panelen, en de verlichting in het gebouw wordt uitgevoerd in ledverlichting. Deze wordt aangepast op het daglicht, en er wordt aanwezigheidsdetectie gebruikt.

De klimaatplafonds zorgen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het gebouw is zo ontworpen dat het flexibel te gebruiken is. Niet alleen de werkplekken zijn flexibel, zelfs een deel van de wanden in de openbare ruimtes kan worde verplaatst, zodat het gebouw zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.

binnenzijde-gemeentehuis-westland

DBFMO-contract

De financiering van dit project is geregeld via een DBFMO-overeenkomst: Design, Build, Finance, Maintain en Operate. In zo’n overeenkomst worden er afspraken gemaakt voor de lange termijn. Het consortium van bedrijven gaat het gebouw ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. Zo heeft de gemeente haar handen vrij voor haar kerntaken. In dit geval is het consortium De Groene Schakel, een samenwerking tussen bouwbedrijf Boele & van Eesteren, Homij Technische Installaties en PCH Dienstengroep.

HOMIJ Technische Installaties
HOMIJ Technische Installaties
Adres: Lange Dreef 7, 4131 NJ Vianen
Website: https://www.homij.nl/
Social media: