Solarix: hoe een duurzaam designsprookje werkelijkheid werd

Solarix: hoe een duurzaam designsprookje werkelijkheid werd

  • Lees ook: !MPULS werkt in uniek project aan duurzaam Eindhoven

Een gevel die zonne-energie, design en interactiviteit combineert. Een duurzaam designsprookje? Nee. Want sinds 13 december beschikt het kantoor van Kuijpers in Helmond over de eerste Solarix-gevel ter wereld.

Het kantoor van Kuijpers in Helmond is sinds half december voorzien van de eerste interactieve, energieopwekkende designgevel ter wereld. De nieuwe gevel is een fraai voorbeeld van hoe duurzaamheid en Dutch Design samengaan.

Duurzaam visitekaartje

Voor Kuijpers is de buitenkant van het kantoor niet alleen een duurzaam en fraai visitekaartje. Het is ook een signaal passend bij de ambitie voorop te lopen bij de uitdagingen die de energietransitie biedt.

De gevel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Studio Solarix (ontwerp), Kameleon Solar (zonnecellen), Sorba (productie en montage) en Kuijpers. Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de gemeente Helmond.

‘Trots op het resultaat’

Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en Zakenvrouw van het Jaar 2018, zag direct het potentieel van het concept toen zij kennismaakte met Studio Solarix. Daaropvolgend creëerde zij, namens Kuijpers, de mogelijkheid de gevel hiermee te voorzien.

Ze is erg trots op het resultaat: ‘Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met de installatie van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt.’

Detail-Solarix-gevel-schemering

‘Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8.000 kWh per jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna 3 huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam, maar op termijn ook lonend.’

Beloftevolle toekomst Solarix

Het geïntegreerde concept van de startup werd in Helmond voor het eerst toegepast op deze schaal. Een nieuw project, op de gevel van de nieuwe gezonde werkomgeving van Pharos in Hoofddorp, volgt komend voorjaar.

Solarix-gevel-overdag

Studio Solarix is ontstaan vanuit kunstenaar Reinier Bosch en architect Marloes van Heteren, die samen het principe ‘solar design’ groot willen maken. Met dit idee won Studio Solarix in 2016 al de solar challenge van de Dutch Design Week en combineren zij innovatie, uitstraling en een praktische insteek voor grote uitdagingen. Zoals de energietransitie, precies dat wat Dutch Design zo bijzonder maakt.

Kuijpers
Kuijpers
Adres: Postbus 121, 5700 AC Helmond
Website: www.kuijpers.nl/
Social media: