Het nieuwe Fokker-hoofdkantoor: vierkant en rond, markant en duurzaam

Het nieuwe Fokker-hoofdkantoor: vierkant en rond, markant en duurzaam

  • Lees ook: ‘Take away’-restaurant met stekkervrije keuken

Het nieuwe hoofdkantoor van Fokker werd op 18 juni door Strukton Worksphere overgedragen aan de opdrachtgever CV-BV Slobbengors, waarin Fokker en Gemeente Papendrecht participeren. Strukton Worksphere heeft als bouwer en installateur deze opdracht, een markant en duurzaam gebouw van 9 verdiepingen en 6.500 m2 bruto vloeroppervlak, integraal mogen realiseren.

We praten met projectmanager bouw en techniek Leo Oussoren van Strukton Worksphere over de bijzonderheden van een prachtig gebouw op een minstens zo prachtige locatie in Papendrecht.

Op grond waarvan won Strukton Worksphere deze Europese aanbestedingsprocedure?

Leo Oussoren: ‘Ons inleven in het ontwerp, de locatie én de mogelijkheden tot energiebesparing in relatie tot comfort voor de gebruikers. In het aanbestedingsontwerp hadden de architect, adviseur en constructeur gekozen voor lucht-waterwarmtepompen. Dat is een verdedigbare keuze, maar als het koud en vochtig is, gaat de efficiëntie van dit systeem snel omlaag en dit gebouw wordt 240° omringd door water. Daarom stelden wij een wko-installatie voor, met 2 pompen en 42 bronnen. Dat gaf de doorslag.’

Fokker-markant-gebouw-foto-2
De technische ruimte met rechts 1 van de 2 warmtepompen.

Wat was de grootste uitdaging bij de realisatie?

‘Die lag niet zozeer in de duurzaamheidseisen, maar vooral in de constructie. Het gebouw heeft een vierkante basis met 2 begane-grondniveaus, op straat- en dijkniveau. Daarop staat een blok van 4 verdiepingen dat aan alle kanten 3,60 m uitkraagt.’

‘De bovenste 2 verdiepingen hebben een ovale vorm die via een stalen jukkenconstructie aan de betonkern hangen. De 5e verdieping heeft ook een ovale vorm, maar ligt weer terug ten opzichte van de 2 verdiepingen daarboven. Hierdoor ontstaat er een beeld dat doet denken aan een verkeerstoren.’

Fokker-markant-gebouw-foto-3
Projectmanager Leo Oussoren van Strukton Worksphere in de technische ruimte.

‘De beide bouwvormen zijn onder en boven voorzien van vleugelprofielen die ook weer uitsteken. Vooral de volgorde van bouwen, op een plaats waar wind en watervrij spel hebben, was een uitdaging. Normaal plaats je de luchtbehandelingskasten op het dak, maar in dit geval moest je vanaf de 5e verdieping eerst de resterende betonkernconstructie oprichten.’

‘Hieraan kwam de hangende staalconstructie waarop weer de vloeren konden worden gemonteerd en gestort. Vervolgens konden we de luchtbehandelingskasten erop plaatsen en pas daarna het dak voltooien en het gebouw wind- en waterdicht maken.’

Markant-gebouw-Fokker-foto-4
Prachtig uitzicht vanaf de 7e verdieping voor zowel de salesafdeling als de luchtbehandelingskasten.

Liggen er ook zonnepanelen op het dak?

‘Op het dak ligt bitumen met witte leislag met een weerkaatsende werking om opwarming te voorkomen. Wel liet Fokker op het dak van hun werkplaats aan de andere kant van de weg extra zonnepanelen plaatsen die elektriciteit voor het kantoor leveren. Daar was ruimte genoeg.’

‘Verder beschikt het gebouw over warmtewerend dubbel glas en is alles wat uitsteekt extra geïsoleerd. Het resultaat is een duurzaam en gebruiksvriendelijk gebouw waarin een aantal mooie referenties aan de luchtvaart zijn verwerkt.’

Fokker-markant-gebouw-foto-5
Op het dak van de Fokker-werkplaats zijn extra zonnepanelen gelegd die stroom leveren aan het hoofdkantoor aan de andere kant van de weg.

Fotografie: Paolo Bouman.

Strukton Worksphere
Strukton Worksphere
Adres: Westkanaaldijk 2, 3542 DA Utrecht
Website: www.struktonworksphere.nl/
Social media: