Zonnestroom voor agrarische toeleverancier

Zonnestroom voor agrarische toeleverancier

  • Lees ook: Houtkachels en zonnepanelen voor monniken

Maar liefst 828 zonnepanelen sieren het dak van landbouwbedrijf Jan Bakker aan de Hondweg in Dronten. Pure Energie van Raedthuys realiseerde hier in mei een van de grootste zonne-energieprojecten in Nederland. De panelen zijn goed voor iets meer dan 30 procent van het elektriciteitsverbruik van de locatie van dit bedrijf.

Landbouwbedrijf Jan Bakker is met een breed assortiment aan producten en diensten actief in de agrarische sector en voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf heeft meerdere vestigingen, waaronder een in Dronten. Omdat het bedrijf wil investeren in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), werden al eerder zonnepanelen geplaatst. De locatie aan de Hondsdijk in Dronten is echter bijzonder; het is waarschijnlijk het tot nu toe grootste zonnepanelenproject in de Nederlandse agrarische sector.

Stroom voor meer dan 60 huishoudens per jaar

Op het dak van het Drontse filiaal werd door Pure Energie van Raedthuys, een totaalaantal van maar liefst 828 pv-panelen geplaatst. Deze worden onderhouden door Kremer Elektrotechniek. De panelen, van het merk Hyundai, zijn goed voor 207.000 kWh aan stroom per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo’n 3.300 kWh aan stroom. Voor de vestiging van Jan Bakker in Dronten betekent het dat 30 procent van de totale elektriciteitsbehoefte vanaf nu duurzaam wordt opgewekt. Het is iets om trots op te zijn.

Ontwerp

‘Wanneer we met een zonneproject starten bekijken we eerst hoeveel zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst’, vertelt Michel Arninkhof, directeur zonne-energie van Pure Energie. ‘Welk gedeelte van het dak is het meest geschikt voor zonnepanelen? Is de dakconstructie sterk genoeg? Hiervoor voeren we een bouwkundige controle uit. Als het nodig is passen we in overleg met de klant de dakconstructie aan. Vervolgens ontwerpen we een installatie op maat en kiezen we de hardware. We laten het voorstel door een externe partij controleren, zeker bij grote projecten. In dit geval is dat gebeurd door Encon.’

Plaatsing, inspectie en onderhoud

Dan worden de zonnepanelen geplaatst volgens een door Pure Energie opgesteld bestek (Programma van Eisen). ‘Vervolgens voeren we, in dit geval ook samen met Encon, een opleverinspectie uit.’ Hierbij worden metingen aan de installatie verricht en wordt gekeken of de gerealiseerde installatie voldoet aan het voorontwerp en bestek. ‘Het is belangrijk om de installatie goed te onderhouden zodat deze optimaal functioneert. We hebben goede ervaringen met Kremer Installatietechniek; zij hebben samen met ons al meerdere zonneprojecten gerealiseerd. Ook dit project wordt door hen onderhouden.’

Nieuw traject

Jan Bakker werkt al langer samen met Pure Energie, inmiddels is er alweer een nieuw traject gestart. Op de locatie in Ederveen zijn nu net 276 panelen en twee omvormers van SMA geplaatst. Hiermee is het nieuwe project iets kleiner dan het vorige, maar nog altijd goed voor een jaarlijkse energieproductie van 68.000 kWh aan stroom.

Kremer
Kremer
Adres: Ulenpasweg 2b, 7041 GB 's-Heerenberg
Website: www.kremer.nl/
Social media: