Zwolse Stadkamer van alle technische gemakken voorzien

Zwolse Stadkamer van alle technische gemakken voorzien

  • Lees ook: Groen borrelen in gasloze sociëteit

Wat doe je met een gesloten betonnen kantoorkolos die zijn beste tijd heeft gehad? Die strip je en transformeer je tot een hip, groen, open en gezellige ‘stadshuiskamer’. De Stadkamer in Zwolle haalt nu zijn elektriciteit uit 100 zonnepanelen op het dak. En de benodigde warmte wordt grotendeels opgewekt met een warmtepompinstallatie.

Het nieuwe onderkomen van de Stadkamer in Zwolle, voorheen in gebruik als kantoor voor de GGD, moest een locatie voor iedereen worden. Beneden is een glijbaan en voorleestribune voor kinderen, boven zijn tussen de boeken van de bibliotheek studieplekken ingericht en is er zelfs een aparte ruimte van Hogeschool Windesheim. Even gezellig lunchen kan ook, in de gezellig ingerichte huiskamer.

Buitenkant Stadkamer
Vanaf de voorkant is goed de nieuwbouw te zien waar de concertzaal zich bevindt. Via een speciaal lichtontwerp met ledverlichting in de gevel kan het ’s avonds met verschillende kleuren en modellen worden aangelicht.

Overal nieuwe installaties voor de Stadkamer

Maar hoe transformeer je nu een gesloten betonnen kantoorkolos uit de jaren zeventig om tot open en – bovenal – duurzaam gebouw? HulstFlier Installateurs durfde samen met bouwbedrijf Salverda de uitdaging aan. Van buiten is niets te zien, maar binnen is het gehele gebouw gestript en werden er zelfs delen uit de vloeren van gewapend beton gezaagd. Vervolgens werden overal nieuwe installaties aangelegd.

Trappenhuis Stadkamer
Om het gebouw een open uitstraling te geven werden delen van de betonnen vloeren verwijderd. Rechts is een deel van het leidingwerk te zien.

Rob Winkelaar, adjunct-directeur van HulstFlier Installateurs, geeft een korte rondleiding door de inmiddels opgeleverde Stadkamer. Hij vertelt: ‘De architect wilde op de begane grond graag de installaties in het zich laten, hierdoor zijn overal de diverse kabelgoten en aansluitingen nog te zien. Op andere verdiepingen zijn de leidingen wel weggewerkt, omdat daar meer bouwhoogte beschikbaar was.’

Reservoirs Stadkamer
Twee flinke reservoirs in de kelder zorgen ervoor dat de hogedruk-watermistinstallatie altijd voldoende water levert.

Hogedruk-watermistinstallatie

In de kelder van het pand staan op verschillende plekken diverse installaties opgesteld, zo ook de hogedruk-watermistinstallatie inclusief 2 enorme waterreservoirs. ‘Doordat de indeling van het pand veranderd is en hiermee ook de grootte van de brandcompartimenten, was een sprinklerinstallatie vereist. Doordat er onvoldoende ‘leidingwater’ beschikbaar was, zijn er reservoirs geplaatst, om bij calamiteiten altijd voldoende water beschikbaar te hebben. Een eigenschap van een hogedruk-watermistinstallatie ten opzichte van een traditionele sprinklerinstallatie is dat er met veel kleinere leidingdiameters kan worden gewerkt. In een bestaand gebouw waar alles ‘passen en meten’ is, is dat een groot voordeel.’

Detail van de vide op de begane grond, met in de trap een sprinkler weggewerkt.

Verwarmen gebeurt grotendeels met een warmtepomp die staat opgesteld op het dak. Toch zijn er ook nog 3 nieuwe cv-ketels geplaatst. ‘Onder de 7 °C is de warmtepomp niet echt rendabel en dan schakelt het gebouwbeheersysteem de cv-installatie in.’ En als er geen warmte nodig is levert de warmtepomp gekoeld water aan de luchtbehandelingskasten. Ingaande ventilatielucht wordt zo voorgekoeld.

Dak Stadkamer
Zonnepanelen, luchtbehandeling en de warmtepomp op het dak, met de welbekende ‘Peperbus’ van Zwolle op de achtergrond.

Leven van de zon

Nieuwe pv-panelen op het dak zorgen voor stroom voor de elektrische installaties, maar ook voor de warmtepompinstallatie. Daarnaast zorgen 3 wtw-units met warmtewiel voor nóg meer energiebesparing. Alle warmte die normaliter het pand zou verlaten bij ventilatie, kan zo worden teruggewonnen om de binnenkomende ventilatielucht alvast voor te verwarmen.

Kelder Stadkamer
In de kelder, bij de kinderbibliotheek. Rechts zijn nog de oude deuren van de originele atoomkelder te zien.

 

HulstFlier Installateurs
HulstFlier Installateurs
Adres: Gasthuisdijk 13, 8041 AE Zwolle
Website: www.hulstflier.nl/
Social media: