Duurzaam van schip naar schap

Duurzaam van schip naar schap

  • Lees ook: Met aardwarmte bloeit en groeit de glastuinbouw

Hap je een harinkje van Koelewijn, dan weet je zeker dat die duurzaam is gevangen én duurzaam is verwerkt in een gebouw dat bijna-energieneutraal is. De installaties in de nieuwe, hypermoderne visrokerij van Koelewijn in Spakenburg zorgen voor ultieme spaarzaamheid met water en energie, maar ook voor de geur en smaak van de gerookte vis. Koelen, verwarmen, ventileren, spoelen, bevriezen en ontdooien; alles gaat hier ‘op zijn duurzaamst’.

Koelewijn’s Haringleggerij behoort tot de grotere visgroothandels van Nederland en is voorloper als het gaat om voedselveiligheid en duurzaam gebruik van grondstoffen en energie. Supermarkten stellen steeds hogere eisen op dat gebied, maar ook de producent zelf legt de lat steeds hoger.

In het nieuwe bedrijfsgebouw van 3.200 m2, voldoen alle processen aan de hoogste milieu- en kwaliteitsstandaarden in de markt. En is het energiegebruik minimaal. De installaties hebben daar een behoorlijke bijdrage aan kunnen leveren. Installatiebedrijf Heinen & Hopman zorgde voor maatwerk en een integrale, duurzame blik.

Ontdooien met koelingswarmte

Zo kwam er een custom built wtw-systeem op de koeltechniek. General manager Frans ter Haar van Koelewijn’s Haringleggerij: ‘Heinen & Hopman Installaties maakte ons attent op de nieuwste energiezuinige technieken. Zo wordt de restwarmte van de koeltechniek nu hergebruikt. Bijvoorbeeld in de vloerverwarming en voor het ontdooien van producten.’

De koelcentrale die verkoeling brengt in de warme productieruimte, geeft warmte vrij die normaal gesproken naar buiten wordt geblazen. In dit geval is een warmtewisselaar toegevoegd die de warmte opvangt voor hergebruik. De koelcentrale zelf werkt overigens met een milieuvriendelijk koudemiddel in plaats van de traditionele middelen die de ozonlaag aantasten.

De 500 zonnepanelen op het bedrijfspand wekken voldoende stroom op om in de elektriciteitsvraag van de koelinstallatie – en meer – te voorzien.

Bronwatersysteem bespaart op drinkwater

Omdat bij de visverwerking veel water komt kijken – voor het schoonspoelen van de vis en de ruimtes, maar ook voor het ontdooien van producten – is er gekozen voor een bronwatersysteem.

‘Het is zonde om in het productieproces schaars schoon drinkwater te gebruiken. Daarom is er een bron geboord naast het pand die het grondwater middels een pompunit naar een buffer brengt zodat het na terugmenging naar de juiste temperatuur, gebruikt kan worden voor het spoelen en /of ontdooien’, legt projectleider Paul Termaat uit.

Geen rook zonder gas

De klimaatbeheersing komt van een duurzame elektrische lucht-luchtwarmtepomp. Helemaal zonder gas kan Koelewijn niet. Voor het roken van de vis is gas nog altijd een must.

Termaat: ‘Vroeger werd vis gerookt in kasten met een houtvuurtje. Tegenwoordig is dat proces volledig geautomatiseerd en wordt er met rooktunnels gewerkt die zijn voorzien van gasbranders in combinatie met houtsnippers. Deze moderne rooktunnels zijn zeer efficiënt, waardoor het gasverbruik en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk gereduceerd is, zonder op de kwaliteit van het proces en de smaak in te boeten. Een modern balansventilatiesysteem zorgt voor een gezond werkklimaat in de rokerij.’

In lijn met het Manifest Energietransitie

Heinen & Hopman Installaties tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

Dit project was 1 van de 3 finalisten voor de Techniek Nederland Innovatie Award

Heinen & Hopman Installaties
Heinen & Hopman Installaties
Adres: Zuidwenk 45, 3751 CB Bunschoten-Spakenburg
Website: https://www.heinenhopmaninstallaties.nl/
Social media: