Hortus en Hermitage: slimme samenwerking voorkomt onnodig energieverlies

Hortus en Hermitage: slimme samenwerking voorkomt onnodig energieverlies

  • Lees ook: De grootste groene gevel ter wereld staat in Venlo

Museum De Hermitage in Amsterdam is sinds deze maand verbonden aan de Hortus Botanicus met een 425 m lange ondergrondse buis. Via deze verbinding, aangelegd door Kuijpers Installaties, wordt het warmteoverschot van de Hermitage naar de Hortus gebracht, waar de warmte gebruikt wordt om de tropische palmenkas te verwarmen.

Aanleiding voor de samenwerking tussen de instellingen was de zoektocht van de Hermitage naar een oplossing voor het warmte-overschot in haar warmte-koudeopslag (wko)-bron. Bij de bouw van de Hermitage is in 2009 door technisch dienstverlener Kuijpers een wko-installatie aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig.

Op het juiste moment

Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage, samen met Kuijpers, op zoek naar mogelijke partners. De oplossing bleek op iets meer dan 400 m afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt stond zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen, kwam het telefoontje van de Hermitage precies op het juiste moment.

Wat het bijzonder maakt is de relatief grote afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de wko-bronnen van de Hermitage. Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst zeer complex. Door een 425 m lange buis wordt de overtollige warmte nu naar de botanische tuin getransporteerd. Als het water zijn warmte heeft afgegeven wordt het afgekoelde water weer teruggepompt naar de Hermitage.

Twee dagen boren

Het boren van deze buis om de Hortus en de Hermitage te verbinden heeft twee dagen geduurd. De buis gaat zelfs onder een metrostation door, op 26 m diepte. Door de nieuwe installatie wordt flink bespaard op de energierekening: op de besparing op gas door de Hortus is gelijk aan het verbruik van 54 huishoudens in een jaar.

Ook de Hermitage bespaart, omdat de overtollige warme lucht nu niet naar buiten hoeft worden gepompt. Daarnaast krijg de Hermitage koud water terug van de Hortus, waardoor er minder hoeft te worden gekoeld. De partijen hebben berekend dat de CO2-reductie die de verbinding oplevert zo’n 259.000 kg is.

De Hermitage en de Hortus wonnen met dit project de Duurzaam Erfgoedprijs 2016.

Kuijpers
Kuijpers
Adres: Postbus 121, 5700 AC Helmond
Website: www.kuijpers.nl/
Social media: