Sensoren gaan facilitaire dienst helpen

Sensoren gaan facilitaire dienst helpen

  • Lees ook: Proactief gebouwbeheer bij Vopak dankzij slim besturingssysteem

In het hoofdkantoor van Aegon hangen sinds kort sensoren die meten hoe het gebouw wordt gebruikt. Hoe vaak gebruiken medewerkers en bezoekers de toiletten, op welke werkdag is het het drukst en welke vergaderruimtes worden nooit gebruikt? Op al deze vragen kunnen de sensoren het antwoord geven. Hierdoor kan flink bespaard worden op de kosten, en wordt het gebouw prettiger om in te werken.

De slimme sensoren in het hoofdkantoor van verzekeraar Aegon in Den Haag zijn onderdeel van BeSense, een pilot van Heijmans, in samenwerking met Aegon en schoonmaakbedrijf CSU. Door de geplaatste plug&play-sensoren wordt gemeten hoe vaak en wanneer ruimtes worden gebruikt. Vooral voor de schoonmakers is dit een quick win; doordat ze nu meteen kunnen zien welke ruimtes intensief zijn gebruikt kunnen ze veel gerichter schoonmaken.

Berekeningen via app

Een schoonmaak-app berekent op basis van de verzamelde informatie welke route de schoonmakers het beste kunnen nemen, waarbij de ruimtes die niet gebruikt zijn worden overgeslagen. Hierdoor besparen de schoonmakers veel tijd.

Slim gebouwbeheer

Toch is een efficiënter schoonmaakproces niet het enige doel van BeSense. Doordat er bij Aegon steeds meer medewerkers flexwerken, is de bezettingsgraad van de gebouwen voor de facilitaire dienst moeilijk te voorspellen. Dankzij BeSense wordt duidelijk of het gebouw optimaal wordt gebruikt en of er over- of ondercapaciteit is. In het verleden liet Aegon tellers door het gebouw lopen, dit was duurder en minder nauwkeurig dan meten met sensoren.

Aansluiting op het LoRa-netwerk

De nieuw geplaatste sensoren zijn aangesloten op een LoRa-netwerk. Dit type netwerk is een energiezuinige manier om apparaten met elkaar te laten communiceren, het achterliggende principe wordt ook wel IoT genoemd: Internet of Things. Doordat de sensoren op het LoRa-netwerk zijn aangesloten, belasten ze het wifi-netwerk van Aegon niet. De sensoren werken bovendien op batterijen, en zijn daardoor makkelijk te plaatsen en te onderhouden.

De facilitair beheerder van het gebouw kan op een speciaal ontworpen dashboard in realtime alle informatie bekijken die de sensoren verzamelen. Zo kan de beheerder zien waar nog verbetering mogelijk is, en wat het effect is van veranderingen in het gebouw.

Heijmans
Heijmans
Adres: Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen
Website: https://www.heijmans.nl/nl/
Social media: