Stadhuis Maastricht gebruikt restwarmte papierfabriek

Stadhuis Maastricht gebruikt restwarmte papierfabriek

  • Lees ook: Hortus en Hermitage: slimme samenwerking voorkomt onnodig energieverlies

Het stadhuis in Maastricht, één van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland, wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het zestiende-eeuwse pand krijgt onder meer nieuwe energiezuinige verlichting en verwarming. Een uitdagend project, omdat het gebouw al bijna 400 jaar oud is.

Het ontwerp voor de renovatie van het stadhuis is gemaakt door architectenbureau Fritz. De architect zegt hierover: ‘Bij deze grote renovatie wordt het hele gebouw aangepakt. Uitgangspunt is om het gebouw weer te herstellen in de stijl van het Hollands Classicisme, zoals die in de zestiendee eeuw in de mode was.’

Kunst conserveren

Tegelijk worden er allerlei moderne duurzame aanpassingen gedaan, zoals de plaatsing van ledverlichting door EPM uit Maastricht, verantwoordelijk voor alle E-installaties in het gebouw. Ook wordt de verwarming in het gebouw verbeterd. Hierdoor ontstaat een goed klimaat en kunnen meer ruimtes worden gebruikt als kantoorruimte. Een belangrijk doel van de klimaatverbetering is ook dat zo de kunst en het monumentale behang in het gebouw beter worden geconserveerd.

Warmte delen

Een opvallend detail is dat het stadhuis gebruik gaat maken van restwarmte van de papierfabriek in de buurt. Het stadhuis en de fabriek zijn niet de eersten die warmte delen: in Amsterdam gingen De Hortus en museum De Hermitage hen al voor. Voor het project Tussen kunst en kas werd een 425 m lange buis aangelegd tussen beide gebouwen.

Verrassingen

Voor de verwarming is gekozen voor verticale panelen, in plaats van verwarming in het stucwerk van het plafond. In het magazine Stedenbouw vertelt Maarten Derwig van Breman Maasland Utiliteit, verantwoordelijk voor de W-installaties: ‘Je kunt in historische gewelven nu eenmaal niet gaan frezen.’

Omdat er tijdens de bouw regelmatig verrassingen tevoorschijn kunnen komen, werkt het projectteam op locatie, zodat er direct kan worden ingespeeld op veranderingen. Dat is nodig, want de oplevering kent een harde deadline. Alles moet klaar zijn voor carnaval 2017; dan vindt er de jaarlijkse sleuteloverdracht van de stad plaats.

Breman Installatiegroep
Breman Installatiegroep
Adres: De Blokmat 17, Genemuiden
Website: https://www.breman.nl
Social media: