Een tankterminal, opgebouwd vanuit bijna niets

Een tankterminal, opgebouwd vanuit bijna niets

  • Lees ook: Mouterij Eemshaven: kennis en techniek gecombineerd

Na een flinke groei besloot grondstoffenproducent voor de wasmiddelenindustrie KLK Oleo Kolb in 2015 om een tankterminal te bouwen in de Westelijke insteekhaven in Klundert. Een ware uitdaging, omdat het een locatie was met minimale voorzieningen. Elektrotechnisch installatiebedrijf Istimewa Elektro pakte de handschoen op en voerde alle E&I-werkzaamheden voor de procesinstallatie uit en zorgde tegelijk dat de broodnodige utiliteitsvoorzieningen er kwamen.

‘Nadat het hoofdkantoor van Kolb het basisontwerp voor de procesinstallatie bij ons aanleverde, hebben wij het ontwerp van project Seagull tot in detail uitgewerkt en uiteindelijk alle voorzieningen vanuit vrijwel het niets aangelegd en aangesloten’, zegt Arno Serier, projectleider bij Istimewa Elektro. ‘Dat maakt ons project ook zo bijzonder: we begonnen met een zandvlakte en nu staat er een tankterminal.’

Uitbreidingsmogelijkheden tankterminal

Istimewa legde de volledige infrastructuur aan op het terrein waar Kolb de tankterminal voor vetalcoholen neerzette. ‘We hebben daarbij op een manier gewerkt waardoor toekomstige uitbreidingen eenvoudig aan te leggen zijn’, aldus Serier. Het elektrotechnisch installatiebedrijf zorgde onder andere voor slimme kabelroutes en überhaupt voor de aanleg van alle kabels op het terrein van de tankterminal.

Eigenlijk is alles dat is aangesloten op elektriciteit door Istimewa aangelegd’, zegt Serier. ‘Kolb zette een plant neer op een locatie waar nog niks zat. Het was aan ons om vervolgens alle installaties op een energievoorziening aan te sluiten. Bijvoorbeeld de procesinstallatie, terreinverlichting, datanetwerken, het camerasysteem, de toegangscontrole, brand- en inbraakinstallatie en de HVAC.’

Tankterminal insteekhaven Klundert

‘Hart van de installatie’

Een door Istimewa geïnstalleerde DCS-procescomputer leidt alle processen op de tankterminal in goede banen. ‘De procescomputer zorgt voor de routing van de verladingen en de juiste standen van alle kleppen in de vijf opslagtanks voor vetalcoholen, die de grondstof vormen voor de producten van Kolb. De procescomputer vormt als het ware het hart en de hersenen van de installatie’, aldus Serier.

Binnen de procesinstallatie verzorgt Istimewa de besturingskasten, de netwerkkasten, de glasvezelverbindingen, de voedings- en instrumentatiebekabeling en de tubing ten behoeve van de instrumentlucht. Ook de tracing en de isolatie van de procesleidingen bovengronds vallen binnen de scope.

Vrijheid

KLK Oleo Kolb gaf Istimewa de vrijheid bij de uitvoering van de installatiewerkzaamheden. ‘Dat is een stukje vertrouwen dat de klant in ons heeft, op basis van een lange relatie’, meent Serier. De projectleider van Istimewa geeft aan dat het installatiebedrijf al vanaf 2008 met Kolb samenwerkt. ‘We hebben in die tijd al meerdere installatieprojecten voor Kolb uitgevoerd, maar dan op locaties waar al procesinstallaties staan.’

‘We wisten precies wat er werd verwacht’

De vrijheid die Kolb aan Istimewa gaf bij het ontwerpen en aansluiten van alle installaties werkte positief door op de oplevering volgens Serier. ‘Doordat we al veel langer voor Kolb projecten uitvoeren, weten we exact wat Kolb van ons verwacht. Die vrijheid gaf ons de mogelijkheid om de installaties op soepele wijze op te leveren.’

Aanvoer per binnenvaart

Istimewa begon in september 2016 aan de installatiewerkzaamheden voor de tankterminal in Klundert. In juni 2017 rondde het elektrotechnisch installatiebedrijf de werkzaamheden af en kon Kolb de tankterminal in gebruik nemen. Hierdoor vindt de aanvoer van vetalcoholen nu plaats met binnenvaartschepen in plaats van per vrachtwagen.

Tankterminal-detailfoto-leidingen

Wanneer de binnenvaartschepen de aanlegsteiger van Kolb’s tankterminal bereiken, worden de vetalcoholen in de opslagtanks gelost. Van daaruit transporteert Kolb de vetalcoholen naar de productielocatie via een 1,7 km lange pijplijn.

Istimewa Elektro
Istimewa Elektro
Adres: Frankrijkweg 3, 4389 PB Vlissingen-Oost
Website: www.istimewa-elektro.nl/
Social media: