Hulpwarmtecentrale aan de Waal

Hulpwarmtecentrale aan de Waal

  • Lees ook: Verse melk zorgt voor warmte op de boerderij

In opdracht van energieleverancier Nuon realiseert Strukton Worksphere in Lent hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma. Deze centrale dient als volledige back-up bij bijvoorbeeld onderhoud aan de afvalenergiecentrale ARN. Ook springt de hulpwarmtecentrale bij tijdens piekvraag in koude periodes. Op 1 december vond de overdracht van construct naar operation plaats. De centrale staat stand-by; per 1 maart 2016 gaat het formeel in bedrijf.

Vijf betrokken partijen, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, ARN, Nuon en energienetwerkbedrijf Alliander, hebben een Green Deal gesloten en Warmtenet Nijmegen aangelegd. Ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels levert dit warmtenet tot 70 procent minder CO2-uitstoot op en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk.

‘Eén afvalzak levert al voldoende energie voor zeven douchebeurten’

Warmtenet Nijmegen zorgt ervoor dat restwarmte van afvalenergiecentrale ARN gebruikt wordt voor het verwarmen van drieduizend woningen en in de toekomst van nog eens elfduizend woningen en bedrijven in de Waalsprong en het Waalfront. De back-up en pieklevering verloopt nog even via tijdelijke warmtecentrales. Vanaf 1 maart 2016 neemt de nieuwe hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma in Lent deze functies volledig en definitief over. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de aanleg en levering van de complete procesinstallatie.

Hulpwarmtecentrale aan de Waal

Zekerheid en veiligheid

Zekerheid, veiligheid en betrouwbaarheid gaan voor opdrachtgever Nuon boven alles. Bovendien moet de hulpwarmtecentrale voldoen aan de allerhoogste eisen wat betreft de emissie van stikstofoxiden. De centrale draait op hypermoderne technieken, waarmee een zeer hoog rendement wordt behaald. Strukton Worksphere is dan ook trots op het ontwerp en de realisatie van de ‘state-of-the-art’-centrale.

Time lapse-film van levering en plaatsing boilers voor hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma:

Cruciaal bij de hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma is de voortdurende controle van de juiste druk. De druk in het warmtenet moet zo stabiel mogelijk zijn. Is die druk té hoog dan moet er water worden ingenomen. Gaat de druk in het net omlaag? Dan moet er water bij. Dat gaat met onder meer een heel nauwkeurig systeem van pompen en kleppen. Het is een compleet onbemande centrale; de regeltechniek wordt aangestuurd door een zogeheten Energie Management Systeem.

 

Strukton Worksphere
Strukton Worksphere
Adres: Westkanaaldijk 2, 3542 DA Utrecht
Website: www.struktonworksphere.nl/
Social media: