Green Quest: slimme technieken helpen zuivelindustrie besparen

Green Quest: slimme technieken helpen zuivelindustrie besparen

  • Lees ook: Groen tanken in de Antwerpse haven

Een onderzoek van Cofely, uitgevoerd bij FrieslandCampina DMV in Veghel, toont aan dat de zuivelindustrie nog veel (energie)winst kan behalen met de toepassing van slimme technieken, het optimaliseren van bestaande installaties en door het gedrag van medewerkers te beïnvloeden.

Aantonen dat bedrijven en instellingen duurzamer kunnen worden én dat dit een substantiële besparing oplevert. Dat is het doel van The Green Quest, een bijzondere samenwerking tussen Cofely, GDF SUEZ Energie Nederland, SITA, het Financiële Dagblad en BNR Nieuwsradio.

‘Green Team’

Tijdens The Green Quest geeft een ‘Green Team’ van Nederlandse duurzaamheidsambassadeurs ‘groene’ adviezen aan organisaties, samen met een ‘schaduwteam’ bestaande uit duurzaamheidsspecialisten van onder meer Cofely. Tijdens de vierde missie van The Green Quest waren die teams te gast bij FrieslandCampina DMV in Veghel. Hier onderzochten de genoemde bedrijven de mogelijkheden om het energie-, water- en afvalverbruik van deze vestiging te beperken.

Adviezen voor FrieslandCampina

Het onderzoek leidde tot maar liefst 22 concrete adviezen. De suggesties varieerden van de toepassing van zonnepanelen tot en met algenreactoren, van het gebruik van restwarmte tot plasmapasteurisatie en van leasecontracten tot prestatie-eisen voor leveranciers. Afhankelijk van de gedane investeringen kunnen de voorgestelde maatregelen leiden tot een reductie van het energiegebruik met 41 % per ton product en een afname van het waterverbruik van 12 % per ton product.

FrieslandCampina

Drie soorten besparingen

Frans van den Boorn, directeur sales en marketing bij Cofely: ‘In het algemeen zie je dat er drie soorten besparing mogelijk zijn. Allereerst het laaghangende fruit. Dan heb je het over quick wins, zoals gedragsverandering bij het personeel. Dat ze het licht uit doen als ze hun kantoor verlaten, of machines niet onnodig laten draaien.’ Een tweede besparingscategorie bestaat uit iets ingrijpender maatregelen. Zo kan de optimalisatie van bestaande installaties zorgen voor een behoorlijke energiebesparing. ‘Installaties worden, zeker in de zuivelindustrie, vaak door verschillende leveranciers neergezet. Met een optimale koppeling kan vaak flink worden bespaard. Maar er zijn natuurlijk veel meer besparingen met een relatief korte terugverdientijd.’

Alternatieve vormen energie

Een derde categorie betreft volgens Van den Boorn de inzet van alternatieve vormen van energie, zoals wind- en zonne-energie. ‘We maken bij de zoektocht naar dit soort bronnen overigens intensief gebruik van de suggesties van medewerkers van de bedrijven zelf. We hebben niet de pretentie alles zelf te kunnen bedenken, vaak lopen er op de werkvloer mensen rond met veel goede ideeën. Zo ook bij FrieslandCampina DMV.’

Foto’s: Jeroen Oerlemans

ENGIE Services
ENGIE Services
Adres: Kosterijland 20, 3981 AJ Bunnik
Website: www.engie-services.nl/
Social media: