Tiptop salades in nieuwe hightech productiesite

Tiptop salades in nieuwe hightech productiesite

  • Lees ook: Alleen maar groene energie voor DC Lidl

Op bedrijventerrein Poort van Dronten is begin juni de nieuwe hightech productiesite van Fresh Care Convenience geopend. In het gebouw werden maar liefst zestien technische installaties gerealiseerd, waaronder de grootste CO2-koeling ter wereld. Vink Installatie Groep realiseerde hier een deel van de W-installaties.

Fresh Care Convenience is een duurzaam bedrijf, gespecialiseerd in het bewerken van groenten en fruit tot kant-en-klare producten. Bijvoorbeeld maaltijdsalades en vers gesneden fruitsalades. In Dronten is begin juni een nieuwe hightech productielocatie van 20.000 m² opgeleverd. In november werd het hoogste punt bereikt.

Grootste CO2-koeling ter wereld

Bij het productieproces van zoveel verse producten komt veel kijken, zeker als je als bedrijf ook nog eens duurzaam wilt werken. Fresh Care Convenience verbeterde bijvoorbeeld de wastechnieken om water te besparen. Daarnaast beperkt het zijn CO2-voetafdruk door gebruik te maken van vertical farming en de modernste koeltechnieken. Een leuk feitje is dat de nieuwe locatie in Dronten de grootste CO2-koeling ter wereld heeft. CO2 wordt in de industrie ingezet als natuurlijk koudemiddel, een koelmiddel dat ook nog eens veiliger in het gebruik is.

Geen horizontale leidingen vanwege highcare foodsafe

Een speciaal gelegenheidsconsortium was verantwoordelijk voor verschillende innovaties, zoals volledige klimaatcontrole van gecontroleerde teelt van slasoorten en de toepassing van ledverlichting. De nieuwe productielocatie bevat maar liefst 16 technische installaties, waaronder installaties voor stikstof, vacuüm en perslucht, luchtverwarming en -koeling, een hogedrukwaterleiding (20 bar) voor de reiniging en een bedrijfswaterleiding.

Fresh Care Convenience vogelvlucht

IJswaterinstallatie hightech productiesite

Totaalinstallateur Vink Installatie Groep realiseerde een deel van de W-installaties, zowel in het kantoor als in de hal. In deze laatste is op 8 m hoogte een geïsoleerde en stofdichte vloer geplaatst waarop alle installaties staan. Projectleider sanitaire installaties Harmen Verweij vertelt: ‘We hebben veel ervaring met hallen van deze omvang, maar we hebben hier ook installaties aangelegd die voor ons nieuw waren. Zoals een ijswaterinstallatie om producten snel terug te kunnen koelen.’

Bijzonder was ook dat de leidingen in de productieruimten niet horizontaal mochten worden aangelegd. ‘Vanwege de strenge hygiëne-eisen – highcare foodsafe noemen ze dat – moet in dit soort hallen alles makkelijk te reinigen zijn. Dus ook het leidingwerk. Er mag geen stof of vuil op hechten.’ Voor het leidingwerk, zoals de afvoerleidingen en het regenwaterafvoersysteem, werkte Vink Installatie Groep samen met Geberit.

 

City Farming

Bijzonder onderdeel van de nieuwe productielocatie van Fresh Care Convenience is de City Farming. Dit is een geconditioneerde ruimte waar groenten volautomatisch worden opgekweekt op water met voedingsstoffen, onder speciale ledverlichting en zonder daglicht. Vanwege de complexe materie werkt het bedrijf voor de engineering van dit project samen met het onderwijs (Wageningen University & Research Centre, HAS hogeschool) en met kennisinstellingen (Philips, Rijk Zwaan).

Vink Installatie Groep
Vink Installatie Groep
Adres: Veenderveld 13, 2371 TS Roelofarendsveen
Website: https://www.vinkinstallatiegroep.nl/
Social media: