Koffiedik als verwarmingsgrondstof

Koffiedik als verwarmingsgrondstof

  • Lees ook: Verse melk zorgt voor warmte op de boerderij

Vrachtwagens vol koffiedik verlieten tot enkele jaren terug de fabriek van D.E. Master Blenders in Joure. Het restproduct kostte het bedrijf bakken met geld, totdat technici van Dalkia een proefketel lieten draaien op de bruine substantie. Het onbruikbare restproduct bleek een uitstekende brandstof.

Koffiedik is bij D.E. Master Blenders een industrieel restproduct dat overblijft na het maken van koffie in vriesdroogvorm en koffiesiroop voor automaten. Daarnaast wordt in Joure ook de poederkoffie voor thuisgebruik gefabriceerd. Op jaarbasis wordt zo 12.000 ton koffiedik geproduceerd. Het kostte D.E. Masterblenders erg veel geld om dit afvalproduct te laten verwerken, terwijl de energierekening door de jaren heen opliep.

Testen

Samen met Dalkia, gespecialiseerd in decentrale energieopwekking, werd de uitdaging aangegaan en begonnen de tests met koffiedik. Na een behandeling met een droogpers bleek de verbrandingswaarde van 1 kg koffiedik gelijk aan ongeveer 0,3 m3 aardgas. De proefketel, geïnstalleerd en ingeregeld door de technisch dienstverlener, draaide naar alle tevredenheid. De grote ketels konden worden aangepast, en ook daar bleek de brandstof prima dienst te doen.

Steuntje in de rug

Het verbrandingsproces zorgt er vandaag de dag voor dat de gehele fabriek met koffiedik kan worden verwarmd. Omgerekend is de totale productie goed voor een besparing die te vergelijken is met het jaarverbruik van zo’n tweeduizend huishoudens. De twee gaskachels op het terrein staan standaard uit en worden alleen als back-up bij storing of onderhoud ingeschakeld. Ook bespaart het – doordat de afvalstroom hierdoor enorm werd verminderd – behoorlijk wat vrachtwagenritjes naar de voormalige afvalverwerker.

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Bredewater 20, 2715 CA Zoetermeer
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: