Door slimme haak werkt track&trace op lapjesniveau

Door slimme haak werkt track&trace op lapjesniveau

  • Lees ook: Frisse en lichte stal voor Drentse kippen

‘Wij kunnen voor elk stukje vlees herleiden van welk dier het komt en wanneer het welke voeding en medicijnen heeft gekregen’, zegt Alex van Vreede van kalverslachterij T. Boer & zn. Het werd mogelijk dankzij een slimme haak, gerealiseerd door Hollander Techniek.

De Nederlandse vleesindustrie is de afgelopen jaren steeds professioneler geworden. Elk stukje vlees moet achteraf getraceerd kunnen worden. Dat vraagt om een andere werkwijze. Alex van Vreede van kalverslachterij T. Boer & zn. legt uit: ‘Vroeger werd er voornamelijk geslacht. Later kwam daar het uitbenen bij. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer naar consumentenproducten gevraagd.’

Ingewikkelde puzzel

Hierdoor ontstaat een behoorlijk ingewikkelde logistieke puzzel. Van Vreede: ‘Je wil immers alle delen van het dier – zonder verspilling – verkopen. Dat lukt alleen als je precies weet wat je in huis hebt. En laat dat nu net zijn wat om voedselveiligheidsredenen van ons gevraagd wordt: volledige traceerbaarheid. In het geval van een calamiteit moeten we zo precies mogelijk weten welke orders we terug moeten roepen. Hoe gedetailleerder onze informatie, des te kleiner de schade.’

Slimme haak

Het was Frank Woutersen die namens Hollander Techniek de kar mocht trekken. ‘Er is door ons een slimme haak ontwikkeld, uitgerust met een RFID-tag. Na de slacht wordt nu het oormerk gescand en omgezet in een slachtvolgnummer, dat via strategisch geplaatste readers door de hele fabriek is te traceren. Via een nieuw MES-systeem (Manufacturing Execution System) wordt vervolgens de productie verder aangestuurd: vanuit orderinformatie uit het ERP-systeem wordt de snitinstructie gegenereerd en ook alle gesneden onderdelen krijgen een uniek volgnummer.’

Verliezen verder beperken

T. Boer & zn en Hollander Techniek blijken de smaak te pakken te hebben. Van Vreede: ‘Het is leuk om met Frank en zijn collega’s te sparren over andere mogelijke verbeteringen. We zijn daarom onder andere bezig om te kijken of we vanuit het MES-systeem de snij-instructie ook als een afbeelding aan de medewerkers kunnen aanbieden om snijverliezen te beperken.’

Hollander Techniek
Hollander Techniek
Adres: Boogschutterstraat 30, 7324 AG Apeldoorn
Website: https://www.hollandertechniek.nl
Social media: