De straatverlichting bedienen vanaf je telefoon

De straatverlichting bedienen vanaf je telefoon

  • Lees ook: Vleermuisvriendelijke verlichting voor de Greenport Bikeway

In het Amsterdamse havengebied is een bijzondere nieuwe manier van straatverlichting toegepast: verlichting met gelijkspanning uit drijvende zonnepanelen en windturbines. Deze manier van verlichten is goedkoop, duurzaam en verhoogt het gevoel van veiligheid.

Het nieuwe verlichtingsnet in het Amsterdamse havengebied is een samenwerking van Luminext en CityTec. Doordat de straatlantaarns energieneutraal zijn hoeven ze niet aangesloten te worden op het stroomnet, een uitkomst voor afgelegen gebieden, zoals het Atlaspark in de Amsterdamse haven.

Eigen opslagsysteem

De speciaal geplaatste pv-panelen en windturbine wekken samen 350 V op, genoeg voor de 42 lantaarnpalen. Een opslagsysteem van gesloten loodzuuraccu’s slaat de opgewekte stroom tussentijds op. De zonnepanelen draaien met de zon mee, en de windturbines kunnen zichzelf tijdens een storm automatisch in de ‘vrije’ stand zetten, zodat ze niet overbelast raken. De lantaarns zijn voorzien van ledverlichting en krijgen voor de veiligheid elk een spanning van 60 V.

De verlichting is veiliger omdat gelijkstroom het mogelijk maakt een aardlekschakelaar toe te voegen

De verlichting is aangesloten op een eigen gelijkstroomnet. Doordat er geen wisselstroom wordt gebruikt zijn er veel minder kabels en elektronica nodig, en gaat het materiaal langer mee. De lantaarnpalen zijn bovendien veiliger omdat gelijkstroom het mogelijk maakt een aardlekschakelaar toe te voegen.

Bedienen met een app

Uniek aan deze straatverlichting is dat fietsers zelf het licht kunnen bedienen met een app op hun telefoon. Afhankelijk van het weer en van het tijdstip kun je als fietser het licht dimmen of juist extra fel laten schijnen. Na installatie van een speciale app op je telefoon herkent het systeem je als je aan komt fietsen, en zo lang je in de buurt bent schijnen de lampen zoals jij dat wilt. Zo wordt het havengebied ook nog veiliger.

Het project is een initiatief van Eneco en het Havenbedrijf Amsterdam, en is bedoeld als pilot om te onderzoeken hoe dergelijke systemen op grote schaal kunnen worden ingezet.

 

Citytec
Citytec
Adres: Nieuwland Parc 400, 2952 DD Alblasserdam
Website: https://www.citytec.nl
Social media: