Duurzaam veilige straat dankzij C2C-klinkers en BikeScout

Duurzaam veilige straat dankzij C2C-klinkers en BikeScout

  • Lees ook: Veilig in het donker fietsen dankzij BikeScout

Niet alleen gebouwen kunnen duurzaam ontworpen worden, maar ook de openbare ruimte. Dat bewijst de gemeente Leidschendam-Voorburg met de herinrichting van de Burgemeester Kolfschotenlaan. Het asfalt op de weg maakt plaats voor duurzame klinkers die CO2 afbreken en de straat wordt met led’s verlicht. Daarnaast kunnen fietsers straks veilig de weg oversteken door het innovatieve radarsysteem BikeScout van Heijmans.

Het asfalt op de Burgemeester Kolfschotenlaan in Leidschendam was aan vervanging toe, Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een mooi natuurlijk moment om de weg duurzaam en veilig te herinrichten. Leerlingen van het naastgelegen Veurs Lyceum mochten daarbij meedenken over het nieuwe ontwerp.

Cradle-to-cradle en led

Eind 2016 is de groene omgeving naast de weg opnieuw ingericht. Zo kwamen er natuurvriendelijke aflopende oevers langs het water. Maandag 16 januari startte Dura Vermeer met het werk aan de weg. De klinkers die hiervoor worden gebruikt zijn op een duurzame manier geproduceerd en het materiaal kan volledig worden hergebruikt. Daarmee voldoen ze aan het certificaat C2C.

In de toplaag van de klinkers is het mineraal olivijn verwerkt dat CO2 afbreekt. Ook bevat de toplaag een duurzaam reflectiemateriaal dat zorgt voor een uitstekende lichtreflectie. Hierdoor kan de gemeente 7 % extra besparen op de nog te plaatsen energiezuinige en dimbare ledverlichting.

Verbetering veiligheid

De Burgemeester Kolfschotenlaan wordt niet alleen duurzaam, maar ook veel veiliger. Zo mogen automobilisten straks niet harder rijden dan 30 km/h en wordt de kruising veilig gemaakt met het door Heijmans ontwikkelde BikeScout-systeem. Dit is een intelligent radarsysteem dat automobilisten waarschuwt voor naderende fietsers. Dat doet het door de snelheid en afstand van naderende fietsers te volgen en de aankomsttijd op de kruising te berekenen. Op de juiste tijd waarschuwen oplichtende ledlampen in het wegdek het verkeer voor naderende fietsers.

Duurzaamste straat

Begin april is de transformatie van de Burgemeester Kolfschotenlaan voltooid. De weg is dan veiliger voor verkeer en ook nog eens de duurzaamste straat in Leidschendam-Voorburg.

Heijmans
Heijmans
Adres: Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen
Website: https://www.heijmans.nl/nl/
Social media: