Geluidsscherm kan woningen van groene stroom voorzien

Geluidsscherm kan woningen van groene stroom voorzien

  • Lees ook: Live file-informatie op tekstkar dankzij Floating Car Data

Geluidsschermen kunnen veel meer dan alleen de herrie van het wegverkeer tegenhouden. En zonnecellen kun je op veel meer plekken kwijt dan alleen op het dak. Dat is wat het project Solar Highways laat zien. Binnen dit project gaat een speciaal geluidsscherm, opgebouwd uit zonnepanelen, als extraatje ook nog eens energie opwekken.

Het eerste zonne-energiesysteem dat uit 68 schermdelen bestaat, komt langs de A50 bij Uden te staan. Ze kunnen straks 40 tot 60 huishoudens van elektriciteit voorzien. Daarmee is Solar Highways het grootste project in Europa met geïntegreerde zonnegeluidsschermen.

Heijmans, de ontwerper en uitvoerder van dit bijzondere project, experimenteerde al eerder met energieproducerende geluidsschermen in Den Bosch (SONOB). De resultaten waren positief. Het innovatieve scherm dat nu bij Uden wordt toegepast, zet aan twee kanten zonlicht om in elektriciteit door tweezijdige zonnecellen die zijn geïntegreerd in de constructie.

Die constructie wordt 400 m lang en 5 m hoog. Het scherm heeft een noord-zuidoriëntatie. Omdat het van twee zijden zonlicht kan opvangen, worden de ochtend- en middagzon daarbij optimaal benut.

Veel duurzame stroom op te wekken

De opdrachtgever van Solar Highways is Rijkswaterstaat, (met als partners ECN, part of TNO en het Solar Energy Application Centre (SEAC)). Voor de realisatie van het project heeft de Europese Commissie Life+ subsidie toegekend.

Geluidsscherm-groene-stroom-Heijmans-2

Het Nederlandse energieakkoord heeft als ambitie om in 2023 16 % van de energie hernieuwbaar op te wekken. Het zonnegeluidsscherm in Uden gaan daar vanaf  december 2018 een eigen bijdrage aan leveren. Als het werkt zoals verwacht en de baten opwegen tegen de kosten, kan er straks langs de weg nog veel meer duurzame stroom worden opgewekt.

Meten en monitoren

Op 13 september werden de eerste geluidswerende zonnepanelen ingehangen, in totaal worden er 136 panelen geplaatst. In november ronden de installatiebedrijven het kabelwerk en de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk af.

Na de ingebruikname zal het SEAC de energieopbrengst van het zonnegeluidscherm 18 maanden lang nauwkeurig gaan meten. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van zonnegeluidschermen.

Geluidsscherm-groene-stroom-Heijmans-3

Experiment met vangrails

Ondertussen timmert Heijmans verder aan de weg, met nieuwe toepassingen van zonnecellen. Zo experimenteert het bedrijf momenteel met zonnecellen in vangrails. In dit geval langs de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het proefstuk is 72 m lang. De vangrails zijn bedekt met flexibele folie met zonnecellen en kunnen daarmee het zonlicht omzetten in stroom voor de matrixborden boven de weg of de wegverlichting.

Als ook de vele duizenden kilometers vangrail in ons land kunnen bijdragen aan de energieproductie, halen we de duurzame toekomst snel een stapje dichterbij.

Fotografie: Maikel Samuels.

Heijmans
Heijmans
Adres: Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen
Website: https://www.heijmans.nl/nl/
Social media: