Grootste truckwash van Nederland komt op de Maasvlakte

Grootste truckwash van Nederland komt op de Maasvlakte

  • Lees ook: Power-update voor antiek boezemgemaal Spaarndam

Op de Maasvlakte in de Rotterdamse Haven verrijst de grootste wasstraat voor vrachtwagens in Nederland. Hercuton bouwt deze ‘wasserette’ met een prefab betonnen constructie waarin Van Rennes Elektro- en Installatietechniek alle technische voorzieningen aanbrengt. Doordat beide partijen van begin af aan in een bouwteam opereren, krijgt opdrachtgever HB Truckwash een eindresultaat waarin techniek en constructie naadloos samenvloeien.

Het concept dat HB Truckwash heeft uitgedacht, is bijzonder en op deze schaal voor het eerst toegepast in Nederland. In totaal staan er straks 6 wasstraten waar truckers hun trekker met trailer in kunnen rijden. Zij kunnen hun wasbeurt van tevoren reserveren maar ook, als er plaats is, zonder afspraak binnen rijden. De grootste truckwash van Nederland komt op de al bestaande, grote vrachtwagenparkeerplaats op de Maasvlakte, waar meer dan 350 trucks met trailer kunnen parkeren.

Meeschrijven aan de uitgangspunten

Hercuton is hoofdaannemer en bouwt de constructie maar wij hebben, nadat zij ons als partner kozen, vanaf de ontwerpfase samen opgetrokken. Omdat we zo precies wisten wat de wensen van de klant waren, konden we meeschrijven aan de technische uitgangspunten. Daardoor is de engineering van de techniek een naadloos passend onderdeel geworden’, vertelt Johan Schrijvershof. De algemeen manager bij Van Rennes Elektro- en Installatietechniek vervolgt: ‘We hebben de installaties vanaf de eerste schetsen echt toegesneden op de behoeften van deze specifieke bedrijfsactiviteit.’

HB Truckwash gebruikt een innovatief systeem waarbij ze met zelf ontwikkelde software vrachtwagens wassen zonder wachttijden. En dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Ook introduceert HB Truckwash een unieke servicewagen die cabines van binnen reinigt. Om de chauffeurs maximaal comfort te bieden, staat de wasstraat op de parking naast het Maasvlakte Plaza-gebouw, waar zij alle faciliteiten hebben.

‘All-electric’ systeem Truckwash

Van Rennes verzorgt in deze opdracht zowel de elektrotechniek als ook de verwarming en de sanitaire technieken. ‘Het bijzondere is dat we hier een ‘all-electric’ systeem moesten engineeren; er is hier geen gasaansluiting. We moesten dus voor een voldoende zware infrastructuur zorgen om alle E- en W-installaties te voeden. De specifieke installaties voor de wasstraat worden aan het einde van het traject door een gespecialiseerde leverancier geplaatst en aangesloten.’

Detail-grootste-Truckwash

Hoewel de constructie volledig turn-key in prefabbeton wordt gerealiseerd, installeert Van Rennes de techniek vrijwel in zijn geheel op locatie. Hoogwaardige kwaliteit, duurzaam en energiezuinig waren sleutelwoorden. ‘In de wasstraten gebruiken we overal roestvaststaal, en alleen waar de leidingen in het beton of in de wanden verdwijnen, gebruiken we kunststof.’ Niet alleen in de truckwash zelf, maar ook in het pand naast de wasstraat verzorgt Van Rennes de installaties. Daar hebben de klanten de beschikking over douches, wc’s, een grote wachtruimte met gratis wifi, koffie en verschillende automaten.

170.000 Wpiek vermogen

Op het dak komt nog een pv-installatie te liggen. ‘Wij verzorgen de aanleg daarvan niet. De eigenaar heeft hiervoor een leasecontract gesloten met een gespecialiseerde partner. Maar die panelen, met een vermogen van 170.000 Wpiek, leveren straks wel circa 70 % van de totale, benodigde energie. Daar moesten we natuurlijk wel rekening mee houden. Voor ruimteverwarming en het warme water installeren we een lucht-waterwarmtepomp en elektrische boilers.’

In februari is Hercuton gestart met de fundering. Direct daarachteraan start Van Rennes met de uitvoering van de riolering. Vervolgens werkt het installatiebedrijf hand in hand met de bouwers aan de volgende fases, waarna de Truckwash naar verwachting in september 2018 wordt opgeleverd.

Van Rennes Elektro- en Installatietechniek
Van Rennes Elektro- en Installatietechniek
Adres: Rijksstraatweg 1, 3286 LS Klaaswaal
Website: https://www.vanrennes.nl/
Social media: