‘Open lichtlab’ Eindhoven doelt op betere kwaliteit van leven

‘Open lichtlab’ Eindhoven doelt op betere kwaliteit van leven

  • Lees ook: Duurzaam veilige straat dankzij C2C-klinkers en BikeScout

Eindhoven is de lichtstad van Nederland, en wil dat ook blijven. Zo heeft de gemeente de wens alle openbare verlichting duurzaam en slim maken en het veel meer laten doen dan alleen licht geven. In 5 stedelijke proeftuinen werken de initiatiefnemers van het project ‘Jouw Licht Op 040’ slimme ideeën uit. Bijzonder is dat bewoners en bedrijven daarin een belangrijke stem hebben. Samen vinden ze de lichtstad opnieuw uit.

De initiatiefnemers van het project, de gemeente Eindhoven, het consortium Philips LightingHeijmans en TU Eindhoven, hebben één gezamenlijk doel. De openbare verlichting in de stad moet verbonden worden tot 1 slim lichtgrid met toepassingen die de kwaliteit van leven gaan verbeteren.

Stijn Verkuilen van Heijmans: ‘Want armaturen en lichtmasten kunnen veel meer dan alleen verlichten als je ze slim maakt en verbindt. Zoals het laden van elektrische auto’s, het verzamelen van data via sensoren en het doorgeven van 5G-signalen. Daarmee worden weer allerlei nieuwe diensten mogelijk zoals slim parkeren, incident-detectie en geluidsmetingen.’

Licht in dienst van behoeften

In de 5 proeftuinen – wijken, maar ook wegtracés – gaan ze daarmee experimenteren. Het project stelt (licht)technologie vooral in dienst van de behoeften van bewoners en bedrijven. Zoals behoefte aan veiligheid, contact en verbondenheid, een aantrekkelijk buitengebied.

Daarom spelen bewoners en bedrijven ook een belangrijke rol in het project. Zij geven voor elke locatie hun behoeften en wensen aan, de samenwerkende partijen gaan daar vervolgens nieuwe (verlichtings)concepten voor bedenken.

Sociale Verlichting

Heijmans zelf bedacht al eerder de oplossingen Bikescout en Crosscover, slimme (licht)systemen die automobilisten waarschuwen bij overstekende voetgangers of naderende fietsers. Voor de eerste proeftuin van het project in Eindhoven komt partner Philips Lighting nu met het concept ‘Sociale Verlichting’.

‘De buurt kan zelf de openbare verlichting beïnvloeden’

Verkuilen: ‘Sociale Verlichting is een oplossing waarbij de buurt zelf de openbare verlichting kan beïnvloeden. Op basis van informatie die bewoners op social media of een buurtapp zetten kan de verlichting dynamische effecten en lichtpatronen creëren.’

Is er een buurtbarbecue, dan kan het feestelijk groen zijn, hebben kinderen ’s avonds een activiteit op straat, dan kan het licht wat feller gaan branden. Het concept reageert dus op stemmingen en actuele situaties. Hiermee draagt het concept bij aan meer verbondenheid in de wijk en de mogelijkheid samen activiteiten te ondernemen.

Lichtlaboratorium-Eindhoven 's avonds

Open lichtlaboratorium

En dat is nog maar het begin. ‘Jouw Licht Op 040’ is als het ware een open lichtlaboratorium. Met de ideeën en concepten die er gaan ontstaan, wil Eindhoven een lichtend voorbeeld worden voor de toekomst van openbare verlichting. Zowel in wijken en op bedrijfsterreinen als langs de weg. We houden u op de hoogte!

Heijmans
Heijmans
Adres: Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen
Website: https://www.heijmans.nl/nl/
Social media: