SolaRoad Kit: opladen bij een bankje in het park

SolaRoad Kit: opladen bij een bankje in het park

  • Lees ook: Energieopwekkend fietspad levert meer energie op dan verwacht

De makers van SolaRoad, het fietspad op zonne-energie, hebben iets nieuws ontwikkeld: de SolaRoad Kit. Dit is een klein stukje fietspad met zonnepanelen, dat kan worden gebruikt om energie te leveren voor bijvoorbeeld straatverlichting, een etalage of verwarming. De provincie Groningen gaat in 2017 de SolaRoad Kit plaatsen in Blauwestad, een natuurrijk woongebied in Oost Groningen.

De SolaRoad kit die in Groningen komt bestaat uit vier elementen met pv-panelen van zo’n 2,5×3,5 m. Deze panelen worden onderdeel van het fietspad. De pv-panelen wekken per jaar zo’n 3.500 kWh op, vergelijkbaar met het verbruik van één huishouden in een jaar. De panelen worden gekoppeld aan twee zeezoutbatterijen, die de opgewekte energie opslaan. De zeezoutbatterijen worden gemaakt met mineralen, koolstofsoorten en zouten die grotendeels uit de zee en natuurlijke materialen worden gewonnen. Ze zijn daardoor volledig recyclebaar.

Bankje met stopcontacten

De batterijen worden aangesloten op een bankje van gerecycled materiaal, met vier stopcontacten. Zo kunnen voorbijgangers hun telefoon of laptop opladen, of een elektrische fiets (de bank heeft ook een fietsenrek). Het bankje is bovendien voorzien van een digitaal informatiescherm, waarmee voorbijgangers meer informatie kunnen vinden over het bankje.

De techniek in de bank wordt door DeFine-it met elkaar verbonden. DeFine-it is een bedrijf dat is gespecialiseerd in interactieve informatievoorziening, en heeft veel ervaring met het combineren van ict en buitenruimte. DeFine-it heeft bijvoorbeeld de bomen in het Klimbos in Apeldoorn voorzien van besturingscomputers waarmee bezoekers een interactief spel kunnen spelen, en voor een Duits pretpark een interactief Halloween-spel gebouwd.

Strukton Worksphere
Strukton Worksphere
Adres: Westkanaaldijk 2, 3542 DA Utrecht
Website: www.struktonworksphere.nl/
Social media: