Veilig in het donker fietsen dankzij BikeScout

Veilig in het donker fietsen dankzij BikeScout

  • Lees ook: De straatverlichting bedienen vanaf je telefoon

Alle automobilisten hebben het wel eens meegemaakt: een fietser die ineens opduikt in het donker. Levensgevaarlijk, voor alle betrokkenen. Bouwbedrijf Heijmans bedacht een manier om oversteekplaatsen voor fietsers veiliger te maken door een slimme combinatie van sensors en waarschuwingslichten: de BikeScout.

BikeScout is een waarschuwingssysteem dat continu monitort of er fietsers en auto’s aankomen op een kruispunt. Tot 50 meter van te voren kan de BikeScout verkeersdeelnemers zien aankomen. Niet alleen de aanwezigheid van weggebruikers wordt gedetecteerd, ook de snelheid van de fietsers en auto’s wordt gemeten. In het wegdek zitten led-waarschuwingslichten, waarmee de auto gewaarschuwd wordt voor de naderende fietser. De BikeScout slaat alle verkeersgegevens op, zodat de wegbeheerder precies kan zien hoe veel verkeer er over het kruispunt rijdt, op welke tijdstippen en met welke snelheid.

Toekomstvast systeem

Het slimme systeem is bovendien toekomstproof: er zijn alvast mogelijkheden ingebouwd om te communiceren met auto’s. Ook zijn er de laatste jaren door de vergrijzing meer senioren op e-bikes op de weg. Deze e-bikes hebben vaak een hoge snelheid, terwijl de fietsers niet altijd even alert reageren. De BikeScout draagt eraan bij dat ook senioren zich veilig in het verkeer kunnen begeven, en geeft een veilig gevoel voor alle weggebruikers.

Het grote voordeel van de waarschuwingslampen in het wegdek is dat de lampen bijna niet opvallen als ze niet aan staan. In tegenstelling tot een verkeersbord of stoplicht wordt het landschap nauwelijks aangetast, en doordat de lampen alleen aan gaan als het echt nodig is, is de effectief veel hoger. Een verkeersbord zie je niet meer wanneer je voor de twintigste keer langs een kruispunt rijdt, de BikeScout is altijd alert.

Heijmans
Heijmans
Adres: Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen
Website: https://www.heijmans.nl/nl/
Social media: