Velsertunnel geopend na renovatie

Velsertunnel geopend na renovatie

  • Lees ook: Gemeente Hardenberg: energie uit geluidsschermen?

De Velsertunnel, met bouwjaar 1957 de oudste snelwegtunnel van Nederland, is sinds maandag 16 januari weer open voor verkeer. Een consortium van de bedrijven BESIXDura VermeerSPIE Nederland en TBI-onderneming Croonwolter&dros gaf de tunnel een grondige opknapbeurt, waardoor het verkeer weer veilig en vlot door kan rijden.

De Velsertunnel, tussen IJmuiden en Beverwijk, was 9 maanden lang afgesloten voor verkeer. Tijdens deze periode is onder meer het ventilatiesysteem compleet vervangen. Ook zijn er nieuwe vluchtwegen en een digitale besturing aangelegd. Tevens werd de doorrijhoogte met 12 cm vergroot.

34.000 m2 aan lichtroosters

De tunnel heeft verder nieuw asfalt gekregen, en de 34.000 m2 lichtroosters bij de in- en uitgangen van de tunnel zijn hersteld. Deze zogenoemde wybertjes waren flink beschadigd door te hoge vrachtwagens en betonrot. Voorheen moesten er bijna dagelijks spoedreparaties worden uitgevoerd in de tunnel, omdat vrachtwagens te hoog waren en schade veroorzaakten aan het tunneldak.

De doorrijhoogte is tijdens de renovatie met 12 cm vergroot, daarnaast zorgt tegenwoordig een tunnelbeschermingsconstructie ervoor dat het laagste punt niet meer in het midden van de tunnel zit, maar bij de ingang.

Bord-Velsertunnel

Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens de tunnel in rijden, zijn er in 2015 door Strukton Worksphere al fotoborden geïnstalleerd: een slim systeem waarop de vrachtwagenchauffeur zijn eigen vrachtauto op een groot scherm ziet, met in twee talen de waarschuwing dat hij te groot is, en van de weg moet.

Croonwolter&dros
Croonwolter&dros
Adres: Amsterdamseweg 53, 3812 RP Amersfoort
Website: https://www.croonwolterendros.nl/nl
Social media: