Wind zet verkeerslichten bij Hoofddorp op rood of groen

Wind zet verkeerslichten bij Hoofddorp op rood of groen

  • Lees ook: Duurzaam veilige straat dankzij C2C-klinkers en BikeScout

Op een drukke kruising in de gemeente Haarlemmermeer staat de eerste energieneutrale verkeersregelinstallatie die op windenergie werkt. Sinds eind 2016 is de installatie aangesloten op een windturbine. En als er meer stroom wordt opgewekt dan de verkeerslichten nodig hebben, wordt die teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Tussen de drukke A4 en Hoofddorp ligt een polderlandschap waar de smalle Rijnlanderweg doorheen loopt. In de spits passeren hier in één rijrichting zo’n 100 voertuigen per uur de kruising met de Bennebroekerweg. De verkeerslichten op deze kruising worden dan ook intensief gebruikt; het energiegebruik is zo’n 2.500 kWh op jaarbasis.

Installatie windturbine en omvormer

De gemeente Haarlemmermeer raakte tijdens een beurs enthousiast over de mogelijkheid verkeerslichten met een windturbine van elektriciteit te voorzien. De kruising in de open polder bij Hoofddorp is uitermate geschikt om dit ontwerp te testen. En dus vroeg de gemeente aan Speer Infra om daar de mast met windturbine van Wind Energy Holland te plaatsen en die op de verkeersregelinstallatie (VRI) aan te sluiten. Geen alledaags verzoek, maar wel een mooie klus voor het bedrijf. Om de windenergie om te kunnen zetten in stroom, installeerde Speer Infra ook een omvormer in de VRI-kast. Vialis bouwde de kast daarvoor om.

Gegarandeerd energieneutraal

De windturbine staat sinds eind 2016 naast de kruising en levert tot 3.000 kWh per jaar aan energie. De verkeerslichten zijn ook nog gewoon aangesloten op het elektriciteitsnet. Hans van Sitteren van Speer Infra: ‘Je kunt op zo’n drukke kruising niet het risico lopen dat de verkeerslichten uitvallen. Daarom moet de installatie bij weinig wind kunnen terugvallen op netstroom. Maar gemiddeld genomen zijn wij er zeker van dat de verkeerslichten voortaan energieneutraal zijn. Daarop hebben wij zelfs een garantie gegeven. Die geldt voor de gemiddelde opbrengst over een periode van 3 jaar, want het ene jaar kan er meer wind zijn dan het andere.’

windturbine wind VRI

Kostenbesparend en duurzaam

De installatie kost de gemeente ruim 10.000 euro en de geraamde onderhoudskosten zijn 2000 euro over de gehele gebruiksduur. Bij een levensduur van 25 jaar is dit bedrag eenvoudig terug te verdienen. Een kostenbesparing is zelfs aannemelijk. Zeker als je bedenkt dat alle te veel opgewekte stroom regelrecht naar het elektriciteitsnet gaat.

Speer Infra blijft het gebruik van de installatie de komende jaren monitoren en rapporteren. Ondertussen overweegt de gemeente om ook andere verkeerslichten, straatverlichting en rioolgemalen van een windenergie-installatie te voorzien. Alles voor een duurzamere Haarlemmermeerpolder.

Speer Infra
Speer Infra
Adres: Energiestraat 23, 1411 AR Naarden
Website: www.speerinfra.nl/
Social media: