Slimme bus regelt het zelf wel

Slimme bus regelt het zelf wel

  • Lees ook: Veilig in het donker fietsen dankzij BikeScout

Op de busbaan tussen Schiphol en Haarlem, de Zuidtangent, is op 18 juli 2016 een succesvolle proef uitgevoerd met een zelfrijdende bus. Deze ‘urban bus of the future’ is een pilotproject van het Duitse Daimler, met medewerking van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Haarlem. De bus communiceert met onder meer verkeerslichten, en rijdt daardoor veiliger.

Daimler koost de Zuidtangent als testlocatie, omdat hier de langste onafgebroken busbaan van Europa ligt. Bij het project is het ministerie van Infrastructuur en Milieu betrokken, evenals de provincie Noord-Holland als wegbeheerder en eigenaar van de busbaan, de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer. Vialis werd gevraagd als partner in verkeerstechnologie. Dit specialistische bedrijf heeft op de route negentien verkeersregelinstallaties voorzien van coöperatieve technologie, waardoor het nu voor het eerst mogelijk is om een zelfrijdende bus door het gewone verkeer te laten rijden.

‘Praten’ met verkeerslichten

De bus communiceert met de verkeerslichten, en kan zo anticiperen op verkeerssituaties. Een gewone bus geeft ook aan een stoplicht door dat hij eraan komt, en krijgt meestal voorrang, maar de zelfrijdende bus krijgt ook feedback van het stoplicht, waardoor hij weet of hij direct door kan rijden, of nog even moet wachten. Deze informatie van verkeerslichten combineert de bus met eigen informatie uit sensoren, waardoor de bus zich veilig en gelijkmatig in het verkeer kan begeven. Voor de testrit reed er in de bus een chauffeur mee, maar die had een makkelijke werkdag: hij hoefde niet in te grijpen.

Nederland testland

De proef met de eerste zelfrijdende bus onderstreept de ambities van Nederland als testland voor ontwikkelingen rond slimme mobiliteit en zelfrijdende voertuigen. Overheden en markt werken in ons land samen aan de ontwikkeling van meerdere testfaciliteiten, waar tussen het gewone verkeer innovatieve verkeerstechnieken kunnen worden getest. Daimler is een van de internationale partijen die heeft aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in de Nederlandse ambities, die onder andere worden waargemaakt door Vialis.

Vialis
Vialis
Adres: Postbus 665, 2003 RR Haarlem
Website: www.vialis.nl/
Social media: