Gemoderniseerde bediencentrale Tilburg begeleidt scheepvaartverkeer

Gemoderniseerde bediencentrale Tilburg begeleidt scheepvaartverkeer

  • Lees ook: De Sluiskiltunnel: machtig mooie techniek

In Brabant en Midden-Limburg verplaatst het scheepvaartverkeer zich efficiënter en veiliger dankzij de vernieuwde bediencentrale in Tilburg. Naast de renovatie breidde Istimewa Elektro de bediencentrale ook verder uit. Zo bedient deze nu 24/7 maar liefst 28 bruggen en achttien sluizen. Vanaf 2020 bedient de centrale alle objecten uit de regio. Zo worden kanalen beter benut, varen schepen sneller door en vermindert ook de CO2-uitstoot.

Een van de doelen van Rijkswaterstaat is aan een betere bereikbaarheid van Nederland over water te werken. Enerzijds door vaarwegen en sluizen geschikt te maken voor meer en grotere schepen. Anderzijds door de bediening van bruggen en sluizen te moderniseren en te centraliseren. In Brabant en Midden-Limburg werkt Rijkswaterstaat – met het project ‘Modernisering Bediening op Afstand’ – aan een betere beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de bediening.

Op afstand bedienbaar

Doel van het project is dat álle beweegbare bruggen en sluizen in de regio op afstand te bedienen zijn. Een groot deel van de objecten in dit gebied werd al op afstand bediend vanuit de bediencentrales in Oosterhout, Helmond, Schijndel en Tilburg. Een deel van deze objecten zijn gemoderniseerd en ook de overige sluizen en beweegbare bruggen worden aangepast en aangesloten op de bediencentrale Tilburg. Op de langere termijn wil Rijkswaterstaat alle objecten alleen nog vanuit de bediencentrale Tilburg bedienen. Om dit mogelijk te maken is de centrale in Tilburg gemoderniseerd en uitgebreid. Vanaf vorig jaar worden 28 bruggen en achttien sluizen vanuit Tilburg bediend.

Samenhang technieken

Istimewa Elektro boog zich over deze klus en verbouwde, in opdracht van Rijkswaterstaat Zuid Nederland, de bediencentrale in Tilburg. Zo konden alle benodigde nieuwe installaties, om diverse objecten op afstand te bedienen, een plaats krijgen. De installateur zocht samenhang in de verschillende technieken en moderniseerde ook de besturing van 21 bruggen. Daarnaast zijn de sluizen en bruggen van de kanalen in Midden-Limburg en een deel van de bruggen in de regio Helmond aangesloten op de Tilburgse centrale.

Glasvezelnetwerk

Een van de opdrachten voorzag in het moderniseren van de afstandsbediening van de bruggen en sluizen. Daarvoor zijn de camerasystemen die de locatie in beeld brengen en de systemen waarmee de bediening met de gebruikers communiceert verbeterd. De afstandsbediening loopt via een glasvezelnetwerk. Om die reden is het glasvezelnetwerk van de centrale uitgebreid en aangesloten op het landelijke informatienetwerk van Rijkswaterstaat.

Istimewa Elektro
Istimewa Elektro
Adres: Frankrijkweg 3, 4389 PB Vlissingen-Oost
Website: www.istimewa-elektro.nl/
Social media: