Met de veerboot naar Texel? Dan ben je groen bezig!

Met de veerboot naar Texel? Dan ben je groen bezig!

  • Lees ook: Groen tanken in de Antwerpse haven

De veerboot naar Texel is sinds deze zomer één van de schoonste van Europa. Veerdienst TESO heeft een nieuw schip laten bouwen, daarbij is gekozen voor zo groen mogelijke oplossingen. De MS Texelstroom vaart niet alleen op groen gas, er is meer dan 700 m² zonnepanelen op het dak geplaatst en aan boord wordt deels grijs water gebruikt.

Het nieuwe schip van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) vaart gedeeltelijk op CNG. Dit is gecomprimeerd aardgas; TechniekNL schreef hier al eerder over in het artikel over de duurzame haven in Antwerpen. Er is gekozen voor dit type aardgas, omdat hier al leidingen voor aanwezig waren op het eiland. Dit gas kan bovendien makkelijk getankt worden als het schip ’s nachts stil ligt.

Door CNG te gebruiken wordt ruim 20 % energie bespaard, en er worden geen roetdeeltjes meer uitgestoten. Eigenaar TESO wacht nog op groen licht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om met het gebruik van CNG te beginnen, tot die tijd vaart het schip alleen op zwavelarme diesel en zonne-energie.

Radiatoren

De verwarming aan boord van de MS Texelstroom is geleverd door Prenger Warmtetechniek. Er zijn energiebesparende paneelradiatoren geplaatst, die snel kunnen opwarmen en in vergelijking met gewone paneelradiatoren een besparing van zo’n 11 % opleveren. Het koelsysteem van de motor is gekoppeld aan een wtw-unit, zo wordt ’s nachts het interieur verwarmd met de warmte van de motor.

Grijs water

De zonnepanelen op het dak van het schip leveren zo’n 10 % van de energie die het schip nodig heeft. Verder worden de toiletten doorgespoeld met grijs water, dat bijvoorbeeld is gebruikt om handen te wassen. De MS Texelstroom is niet alleen megagroen, de boot is ook bijzonder snel. De overtocht duurt slechts twintig minuten, en als de boot een ambulancevaart moet maken, is hij zelfs binnen 7 minuten terug aan de wal.

Prenger Warmtetechniek
Prenger Warmtetechniek
Adres: Spinfondsweg 15, 8171 NT Vaassen
Website: www.prenger.nl
Social media: