Op poolexpeditie met een superjacht

Op poolexpeditie met een superjacht

  • Lees ook: Vier eeuwen oude vuurtoren nu moderne werkplek

In Kroatië wordt momenteel gewerkt aan één van de bijzonderste cruiseschepen ter wereld, de Scenic Eclipse. Het schip is gebouwd om 228 passagiers de mooiste natuurverschijnselen op aarde te laten zien, van Poolexpedities tot de jungle in Panama. Voor installatiebedrijf Heinen & Hopman vormde de opdracht een interessante uitdaging.

Installatiebedrijf Heinen & Hopman is gevraagd om de HVAC-installaties voor de Scenic Eclipse te verzorgen. Het bedrijf installeerde al eerder op superjachten, zoals de Ann. G. Bijzonder aan dit project is dat het schip te maken krijgt met grote temperatuurverschillen. Of het schip zich nu in de ijzige kou op Antarctica bevindt, of in het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika, de temperatuur aan boord moet altijd 22 °C zijn.

Slim installeren

Het installeren op de Scenic Eclipse is complex door de beperkte ruimte: het schip heeft de uitstraling van een superjacht, maar er moeten wel 228 passagiers mee kunnen varen, in ruime hutten met hoge plafonds, en bijna evenzoveel bemanningsleden. De leidingen zijn daarom op inventieve plekken weggewerkt: achter kledingkasten, onder verhoogde vloeren en buiten de hutten.

Frisse lucht Scenic Eclipse

Om energie te besparen wordt de restwarmte van de motoren teruggewonnen. In de openbare ruimtes wordt gemeten hoeveel CO2 er in de lucht zit, zodat er naar behoefte frisse lucht kan worden aangevoerd. De ventilatiesystemen staan dan niet de hele dag te draaien, maar alleen als er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn.

Verder zijn er warmtewisselaars met vocht-terugwinning geïnstalleerd, deze zorgen ervoor dat niet alleen de warmte wordt teruggewonnen, maar ook dat de lucht niet te droog wordt. Dit levert vooral in koude gebieden winst op: in de vrieskou is de lucht buiten veel droger dan de lucht aan boord.

Safe return to port

Een ander bijzonder onderdeel van de Scenic Eclipse is de ‘safe return to port’-zone. Een schip van dit formaat moet verschillende zones hebben waar passagiers en bemanning in geval van nood veilig kunnen verblijven. In deze zones moet voldoende voedsel en drinkwater beschikbaar zijn en moeten de klimaatsystemen ook blijven werken als delen van het schip beschadigd zijn. Om dit te bereiken worden er afzonderlijke installaties voor verwarming, koeling en drinkwater in meerdere, gescheiden compartimenten gebouwd.

Heinen & Hopman
Heinen & Hopman
Adres: Produktieweg 12, 3751 LN Bunschoten
Website: https://heinenhopman.com/
Social media: