Slimme techniek voor on-Nederlands superjacht

Slimme techniek voor on-Nederlands superjacht

  • Lees ook: Slimme beveiligingsrobot wordt collega

Een jacht met on-Nederlandse allure: de Ann G. Dit superjacht is gebouwd door de Nederlandse scheepsbouwer Heesen Yachts en afgewerkt door Arcon Yachts. De installatietechniek werd verzorgd door Heinen & Hopman. Een project waarbij het draait om de nieuwste en beste toepassingen op alle gebieden, dus ook op het gebied van installatietechniek.

De Ann G. is 50 m lang en kan een snelheid tot 15 knopen bereiken. Het jacht heeft vijf scheepshutten, hoewel een hut niet het eerste is waar je aan denkt als je de uitvoering van deze kamers bekijkt. Het interieur is ontworpen in Art Deco-stijl, en er zijn veel mozaïeken gebruikt, maar ook walnotenhout, marmer en andere luxe materialen.

De trappen en deuropeningen zijn op verzoek van de eigenaar extra groot uitgevoerd, zoals gebruikelijk is op veel grotere jachten. Hierdoor heeft het jacht een grootse en ruime uitstraling. De buitenkant van het jacht is uitgevoerd in de kleur Dark Night Color, welke speciaal voor deze boot werd ontwikkeld.

Openlucht-airco

Eén van de bijzondere snufjes die door Heinen & Hopman is geïnstalleerd op de Ann G. is een Misters Unlimited-klimaatsysteem. Op zee is het klimaat heel wisselend, en de zon kan op het water heel fel zijn waardoor de warmte aan boord snel oploopt. Mister Unlimited is een bijzonder openlucht-aircosysteem, dat gebruikmaakt van een extreem dunne mist om de lucht te koelen. Het systeem bestaat uit sproeiers die microscopisch kleine waterdeeltjes in de lucht brengen, die door de warmte van de zon bijna direct verdampen en op deze manier de lucht koelen.

Deze fijne mist houdt tegelijk insecten op afstand, en reinigt de lucht. Om legionella te voorkomen wordt het systeem aan de binnenkant na elk gebruik automatisch droog geblazen met perslucht. Hierdoor kan er geen water achterblijven in de leidingen en componenten, en krijgen bacteriën niet de kans om te groeien.

Koeling aan boord

Aan boord van het schip wordt de temperatuur geregeld via een koelsysteem met zeewater. Alle ruimten in het jacht zijn met leidingen verbonden aan de centrale chiller, met een vermogen van 2×80 kW. Als de eigenaar van het jacht bijvoorbeeld via het monitoring systeem met zijn telefoon de verwarming in de slaapkamer omlaag klikt, zorgt de fancoil-unit voor de gewenste temperatuur via koelvloeistof uit de centrale koelunit. Dit systeem is door Heinen & Hopman speciaal voor de Ann G. op maat ontworpen, gefabriceerd, geproduceerd en geïnstalleerd.

Foto: Arcon Yachts.

Heinen & Hopman
Heinen & Hopman
Adres: Produktieweg 12, 3751 LN Bunschoten
Website: https://heinenhopman.com/
Social media: