Instore Analytics in het Van Gogh Museum

Instore Analytics in het Van Gogh Museum

  • Lees ook: Voorkom de hack van een gebouwbeheersysteem

Onlangs is technisch dienstverlener Hollander techniek in samenwerking met marktonderzoekbureau Ruigrok | Netpanel een pilot gestart in het Van Gogh Museum voor Instore Analytics. Middels camera-observatie wordt het bezoekersgedrag rondom het drukste punt in de nieuwe entree geobserveerd.

Met camera-observatie krijgt een winkel – of in dit geval een museum – inzichtelijk waar de meeste activiteiten plaatsvinden en waar dwaling of opstopping plaatsvindt. In een winkel kan men ook meten waar en hoelang de consument daadwerkelijk voor een schap stopt. Op basis van het onderzoek kunnen de looproutes geoptimaliseerd worden, met als output de conversie en beleving te vergroten.

Vraagstuk Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum wil het gebruik van de nieuwe entree zoveel mogelijk optimaliseren en de binnenkomst voor bezoekers zo prettig mogelijk maken. Zoals het spreekwoord al zegt:

‘Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken’

De eerste gegevens uit de camera-observatie stromen inmiddels binnen, waarbij goed is om te vermelden dat de privacy van de bezoekers gewaarborgd is. Er worden geen beelden van museumbezoekers opgeslagen of bekeken, maar de beelden worden realtime omgezet in Instore Analytics data (metadata).

Hot- en Coldspots | Heatmaps

In de komende weken worden de analyses gedaan op de bezoekersaantallen per dag en worden de hot- en coldspots door Hollander techniek in kaart gebracht door middel van heatmaps (zie rechts in de foto). Ruigrok | Netpanel verricht tevens exit-interviews met de bezoekers. Door de combinatie van observatie en exit-interviews wordt een compleet beeld verkregen van het gedrag en de beleving van bezoekers, zodat belangrijke verbeterpunten boven tafel gehaald kunnen worden.

Meer informatie over camera-observatie en Instore Analytics

Meer informatie:
Karin de Bleyser, Sr. Business Consultant, karin.debleyser@hollandertechniek.nl

Hollander Techniek
Hollander Techniek
Adres: Boogschutterstraat 30, 7324 AG Apeldoorn
Website: https://www.hollandertechniek.nl
Social media: