Deur openen met je smartphone?

Deur openen met je smartphone?

  • Lees ook: ‘Met een AR-bril wordt verborgen techniek zichtbaar’

Smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met zogeheten Near Field Communication-techniek. NFC wint wereldwijd aan populariteit, maar wat is het eigenlijk? En welke impact heeft deze ontwikkeling?

Near Field Communication (NFC) is een contactloze communicatiemethode waarmee informatie kan worden gedeeld tussen apparaten. Ook kan informatie heen en weer worden gestuurd tussen smartphones, betaalsystemen en toegangscontrolesystemen. Je kunt er dus mee betalen en zelfs deuren mee openen.

Techniek

De techniek zit verborgen in een NFC-chip die een signaal kan uitsturen (en ontvangen) op een frequentie van 13,56 MHz en met een snelheid van 212 kbps. Dat lijkt weinig, maar is genoeg om je met een NFC-chip in je apparaat vlot te kunnen identificeren, informatie te lezen of zenden en te communiceren door kleine hoeveelheden data uit te wisselen, bijvoorbeeld van een visitekaartje.

Verwachtingen

De verwachting rondom de toepassing van NFC-techniek zijn veelbelovend bevestigen diverse onderzoeksbureaus. Zeker nu Apple de iPhone 6 heeft voorzien van een NFC-chip en de netwerkoperators zich klaarstomen voor het nieuwe NFC-ecosysteem (een conglomeraat van heel veel verschillende partijen), zal de markt in een hogere versnelling komen. Naar verwachting zal het gebruik ervan in 2016 de 500 miljoen gebruikers naderen, die gezamenlijk zo’n 530 miljard euro betalen via NFC. Mobiele providers zeggen dat betalingen via NFC-chips in smartphones tot ruim 110 miljard euro zal oplopen in 2015.

Toegangscontrole

NFC-techniek kan veel rompslomp weghalen bij gebouw- en terreinbeheerders. Het Nieuwe Werken levert gebouw- en terreinbeheerders extra uitdaging op om de uitgifte en inname en beheer van autorisaties goed te organiseren. NFC-techniek kan die noodzaak vereenvoudigen. Want met een NFC-chip kan een smartphone zich gedragen als een contactloze smartcard, zowel online als offline. Dat bespaart een hoop gedoe bij het organiseren van toegang op grote schaal.

Offline en online

Bij offline systemen is er sprake van zelfstandige systemen waarbij autorisatie wordt bepaald door een lezer. In de offline lezer, denk aan een losse kaartlezer of een inbouwslot, is een eenvoudige verwerkingseenheid ingebouwd. Bij online toegangscontrolesystemen is er sprake van een centraal managementsysteem dat het mogelijk maakt alle deuren centraal te beheren. De ontgrendeling wordt geregeld vanuit dit systeem.

Met een NFC-chip in een smartphone kan de NFC-chip opdracht krijgen zich te gedragen als een toegangspas voor een offline of online systeem. Zo kunnen mensen met hun smartphone in plaats van met een smartcard toegang krijgen.

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Bredewater 20, 2715 CA Zoetermeer
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: