Schiphol: moderne uitstraling voor 4 pieren en 81 gates

Schiphol: moderne uitstraling voor 4 pieren en 81 gates

  • Lees ook: Energiezuinige hoogstandjes in G-pier voor maximaal reiscomfort

Als er iets constant in beweging is, dan is het wel een vliegveld. Zo ook op Amsterdam Airport Schiphol, waar de komende paar jaar maar liefst 4 pieren worden gerenoveerd. In totaal krijgt 70.600 m2 op het vliegveld een upgrade met extra voorzieningen en meer licht.

Dankzij de invoering van centrale security op Amsterdam Airport Schiphol is het sinds 2015 niet meer nodig om veiligheidscontroles aan de gates te doen. Daardoor is veel ruimte vrijgekomen op 81 gates van de pieren D tot en met G. Voor de luchthaven een mooi moment om deze opnieuw in te richten en ze te voorzien van extra voorzieningen.

Dit betekent dat de pieren D, E, F en G straks worden ingericht volgens het ‘open space concept’, waarbij ruimte en licht centraal staan. Op de pieren zijn straks echter ook meer winkels en horeca, modern sanitair en comfortabele zit- en werkplekken te vinden. In totaal gaat het om zo’n 70.600 m2 en komt er 1.700 m2 aan nieuwe commercie.

Nieuwe balies voor Schiphol

Omdat het om zoveel gates gaat duurt het project ‘Upgrade Pieren’ meerdere jaren en wordt in fases uitgevoerd. Zo wordt de impact op de dagelijkse processen beperkt. In 2016 is al begonnen met het aanpassen van de boardinggebieden op alle 4 de pieren. Er kwamen onder andere nieuwe balies en lage, glazen omheiningen in plaats van de oude, dichte wanden.

De upgrade wordt hierna per pier aangepakt, als eerste zijn de F-pier en een deel van de G-pier aan de beurt. Hierna volgt de D-pier en tot slot de E-pier. Eind 2021 wordt het hele project afgerond. Bijzonder aan dit project is dat het geheel aan de airside (beveiligd gebied) wordt uitgevoerd.

Pieren-Schiphol-bestaand

Just-in-time en prefab elementen

Strukton Worksphere tekende half november 2017 een overeenkomst om met de F- en G-pier aan de slag te gaan. Tijdens de verbouwing is Strukton Worksphere als coördinerend aannemer verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige als de installatietechnische werkzaamheden.

De engineering, planning en logistiek voor de upgrade van de F- en G-pier wordt geheel in BIM uitgevoerd. Verbouwen met de winkel open betekent ook dat er is gekozen voor veel geprefabriceerde elementen die op externe locaties worden voorgebouwd. Deze elementen worden just-in-time geleverd en meteen geplaatst.

Ervaren

De door Strukton Worksphere in 2015 opgeleverde overlaagde G-pier en het ermee verbonden nieuwe GH-gebouw spelen een belangrijke rol in de centrale security-aanpak van Schiphol. Alle reizigers, ook zij die reizen naar bestemmingen buiten het Schengengebied, krijgen te maken met de centrale security-controle. De upgrade van de F- en G-pier sluit naadloos aan op deze beveiliging.

De G-pier en F-pier worden in ongeveer 40 fases aangepakt, de oplevering is voorzien aan het einde van het eerste kwartaal 2019.

Strukton Worksphere
Strukton Worksphere
Adres: Westkanaaldijk 2, 3542 DA Utrecht
Website: www.struktonworksphere.nl/
Social media: