Vernieuwd Stationsplein Utrecht in de spotlights

Vernieuwd Stationsplein Utrecht in de spotlights

  • Lees ook: Inventief energiesysteem verduurzaamt de hoogste woontoren van Rotterdam

Na een verbouwing van ruim 5 jaar zijn de laatste bouwhekken rondom het Stationsplein van Utrecht verwijderd. Het vernieuwde Stationsplein Oost is dé schakel tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de historische binnenstad van Utrecht. Het biedt een ontmoetingsplek voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen. Het Stationsplein werd op maandag 19 augustus officieel geopend.

Waar het Stationsplein voorheen vol stond met geparkeerde fietsen en gebouwen zonder publieksfuncties, is deze openbare ruimte nu getransformeerd tot een belangrijke ontmoetingsplek. Er is meer ruimte voor cultuur, woningen, ontspanning, winkels, en een betere bereikbaarheid. De leefbaarheid en veiligheid zijn verbeterd.

Stationsplein-Utrecht-overzichtsfoto

Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. De juiste verlichting draagt bij aan een aangename sfeer, verhoogt het gevoel van veiligheid en stimuleert sociale interacties.

Op maat gemaakte verlichtingsoplossing

Het Stationsplein, een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, is een echte blikvanger met winkels en horeca onder een transparant ‘bollendak’. Arup, aangesteld voor het lichtontwerp voor onder andere het Stationsplein, heeft Schréder benaderd om het Stationsplein in de schijnwerpers te zetten.

Stationsplein-overdag-overzichtsfoto

In samenwerking met BAM Bouw en Techniek heeft Schréder een ontwikkelingstraject gestart, met als resultaat op maat gemaakte armaturen die perfect integreren in de grote kolommen die de dakconstructie dragen. Dankzij de nauwe samenwerking op het gebied van montage en lichttechniek, sluit het concept aan bij de lichtvisie van Arup en voldoet deze aan de gewenste levensduur en lichtopbrengst.

De armaturen zijn spiraalsgewijs in de kolommen geplaatst, wat zorgt voor een gelijkmatig lichteffect. Doordat er zowel downlights als uplights zijn gebruikt, worden zowel het plein als het indrukwekkende bollendak uitgelicht.

Duurzaamheid

Bij de aanleg en inrichting van het stationsplein is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De toegepaste ledverlichting sluit aan bij deze duurzaamheidsdoelstelling: de op maat gemaakte armaturen zijn uitgerust met de nieuwste technieken voor een laag energiegebruik, lage CO2-uitstoot, en een lange levensduur.

BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: