Steilste indoorpiste van Europa extra beveiligd tegen blikseminslag

Steilste indoorpiste van Europa extra beveiligd tegen blikseminslag

  • Lees ook: Branddetectie Lievegoed optimaal geregeld

SnowWorld in Zoetermeer breidde in 2017 uit door 1 van de 3 banen met 100 meter te verlengen. Hierdoor beschikt SnowWorld nu niet alleen over de langste indoorpiste op palen, maar ook de steilste van Europa. Meer dan 100 nieuwe metalen bliksemafleiders maken het bouwwerk sinds half april ook nog eens veiliger.

Gemiddeld kent Nederland per jaar 107 onweersdagen die voor honderdduizenden blikseminslagen zorgen. Het groeiend aantal zonnepanelen op onze daken vormt daarbij een nieuwe risicofactor.

Bliksem- en overspanningsbeveiliging beschermt gebouwen, installaties, apparatuur en mensen tegen de schade door blikseminslag en de elektrische spanning die daarbij vrijkomt.

Verlenging indoorpiste

Een van de bedrijven die hierin is gespecialiseerd, is Jules Goossens Bliksembeveiliging. Het bedrijf is gespecialiseerd in het beveiligen van industrie, data-/telecommunicatie, infrastructuur en (centrale) voorzieningen tegen schade door elektrische verschijnselen, waaronder bliksem.

Indoorpiste-Zoetermeer

Een recente opdracht kwam van SnowWorld in Zoetermeer, waar in 2017 1 van de 3 banen werd verlengd. Door deze verlenging heeft SnowWorld nu niet alleen de langste indoorpiste op palen, maar ook de steilste van Europa. Deze moet vooral meer gevorderde skiërs aantrekken.

80 m boven NAP

Door de uitbreiding met 100 meter komt de hal van SnowWorld op 80 m boven NAP uit, daarmee is het een van de hoogste gebouwen in de omgeving geworden. Tegen Omroep West vertelde Stefan de Graaff van Snowworld dat de hal vanaf het begin veilig is geweest.

‘Door de plaatsing van 3.000 zonnepanelen en de bouw van een nieuwe machinekamer met warmtewinning is de situatie veranderd. Dit zijn essentiële installaties die we graag ook goed willen beschermen.’

Risicoanalyse

In totaal werden er 100 metalen bliksemafleiders op het dak van de verlengde baan geplaatst. Leon Heesen, directeur van Jules Goossens Bliksembeveiliging: ‘5 à 6 mensen hebben namens ons bedrijf aan dit project gewerkt. De eerste stap bestond uit het uitvoeren van een risicoanalyse, hierna kon een Plan van Aanpak worden gemaakt.’

Vanwege de vorm van de hal konden de monteurs niet overal even goed bijkomen. ‘We hebben daarom abseilers van ingehuurd van een in ‘rope access’ gespecialiseerd bedrijf. Na een korte uitleg door onze monteurs konden zij aan de zijkanten van de hal de benodigde afleiders plaatsen.’ Het project is inmiddels opgeleverd.

Indoorpiste-op-het-dak

Voor het bedrijf was het niet de eerste keer dat er abseilers werden ingehuurd. Ze werden eerder al eens ingezet voor werkzaamheden aan de Grote Kerk in Breda. Hier zorgden 2 alpinisten voor de plaatsing van 4 extra kopergeleiders aan de buitenzijde van de kerktoren.

Jules Goossens Bliksembeveiliging
Jules Goossens Bliksembeveiliging
Adres: Postbus 47, 5140 AA Waalwijk
Website: www.julesgoossens.nl/
Social media: