Moderne klimaatinstallatie beschermt meesterwerken

Moderne klimaatinstallatie beschermt meesterwerken

  • Lees ook: Slot Loevestein: nieuwe installaties met een middeleeuwse look

De grootste Van Goghverzameling ter wereld hangt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Daarnaast vind je er topstukken van moderne meesters als Monet, Picasso en Mondriaan. Voor die kunstcollectie is het belangrijk dat de luchtvochtigheid, de binnentemperatuur en de ventilatie in het museum op orde zijn. In een operatie van anderhalf jaar installeerde Kuijpers moderne klimaatsystemen die 20 % aan energie besparen.  En al die tijd was het museum gewoon open.

Het Kröller-Müller Museum, gevestigd in Otterlo, was toe aan groot onderhoud van het klimaatsysteem. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het museumgebouw, koos ervoor het museum in één keer te voorzien van duurzame, moderne systemen en oplossingen. Belangrijk doel was om 20 % aan energie te besparen. Of dat is gelukt moet de tijd uitwijzen, maar Johan Stegeman, hoofd Technische Dienst van het museum, heeft er alle vertrouwen in. ‘Dat kan niet anders met alle nieuwe technieken waarover we nu beschikken.’

Grootschalige operatie

In het voorjaar van 2015 begon Kuijpers aan de renovatie. Projectmanager Frank Engelen somt op: ‘We hebben 18 gloednieuwe luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, een nieuwe stookruimte en koelcentrale ingericht en gezorgd voor alle elektro, leidingwerk en regeltechniek.’ Verder verving Kuijpers de bestaande warmtekrachtkoppeling (wkk) door een nieuw, kleiner exemplaar. Het depot van het museum kreeg een extra verdieping. En ook daar zorgde Kuijpers voor moderne klimaatsystemen die de kunstcollectie onder optimale omstandigheden beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Depot met klimaatinstallatie

Logistieke planning

Stegeman is er trots op dat bezoekers nauwelijks iets hebben gemerkt van de ingrepen. ‘Grote tentoonstellingen konden gewoon doorgaan. We hebben in het eerste kwartaal van 2016 zelfs meer bezoekers gehad dan ooit.’ Daarvoor was wel een goede logistieke planning nodig. Steeds werd een deel van het museumgebouw onder handen genomen en de werkzaamheden bleven onzichtbaar voor het publiek. ‘De aanvoer van grote componenten, zoals luchtbehandelingskasten, gebeurde steevast op maandagen. Dan is het museum altijd gesloten.’

Kuijpers blijft monitoren

Half januari 2017 was het werk klaar. Kuijpers blijft in 2017 de prestaties van de nieuwe installaties monitoren, zodat luchtkwaliteit, temperatuur en vochtregulering in het Kröller-Müller Museum van een perfect niveau zijn én blijven. Wat doet het klimaatsysteem bijvoorbeeld bij grote mensenstromen? Of bij een weersomslag? Stegeman: ‘Het wordt monitoren en ‘fijnslijpen’, zodat de installatie stabiel blijft onder alle omstandigheden.’ Daarmee blijft de kunstcollectie optimaal geconserveerd en voelt de bezoeker zich in het museum heerlijk comfortabel.

Kroller-Muller

 

Kuijpers
Kuijpers
Adres: Postbus 121, 5700 AC Helmond
Website: www.kuijpers.nl/
Social media: