Naturalis: duurzame nieuwbouw voor 42 miljoen objecten

Naturalis: duurzame nieuwbouw voor 42 miljoen objecten

  • Lees ook: Moderne klimaatinstallatie beschermt meesterwerken

ULC en Kuijpers bouwen en renoveren samen als installatiecombinatie de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Duurzaamheid staat centraal in de toegepaste installaties. Zo worden in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie toegepast en krijgt het complex zonnepanelen. Plus een eigen wko die in combinatie met stadsverwarming kan werken.

Het project is onderdeel van de grootscheepse nieuwbouw en renovatie die Naturalis tot eind 2018 ondergaat. De grondige verbouwing is nodig omdat zowel het bezoekersaantal van het museum als het aantal collectie-items van het instituut ruim is verdubbeld in de afgelopen jaren. Daarnaast nam ook het aantal onderzoekers de afgelopen jaren sterk toe, waardoor de kantoorfaciliteiten en laboratoriumruimten tekort schieten. 

Combinatie van specialisaties

Het project waarbinnen ULC en Kuijpers als installatiecombinatie samenwerken, omvat de realisatie van een gloednieuw museumgebouw (ongeveer 20.000 m2) en de renovatie van het bestaande gebouw (ongeveer 19.000 m2). Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoren en de volledige natuurhistorische collectie onder één dak.

Door de grote omvang van de verbouwingswerkzaamheden gingen ULC en Kuijpers een speciale samenwerking aan waarbij speciaal voor dit project een nieuwe entiteit ontstaat. Alle verantwoordelijkheden, werkzaamheden en aandelen worden binnen dit project 50-50 verdeeld.

Van museum naar depot

Een extra uitdaging bij de verbouwing is dat de collectietoren van Naturalis regelmatig beschikbaar moet zijn voor medewerkers van het instituut. ‘Een groot deel van de collectie staat al in de toren, vlakbij de plek waar de renovatiewerkzaamheden plaatsvinden’, zegt communicatiecoördinator Achelle Koonings van ULC Groep. ‘Delen van die collectie verhuizen tijdens de verbouwing af en toe omdat ze nodig zijn voor tijdelijke tentoonstellingen of voor onderzoek.’

Tijdens de renovatiewerkzaamheden moeten ULC en Kuijpers rekening houden met de staat van de vaak kwetsbare collectiestukken die in de ruimtes staan. ‘Om te zorgen dat de collectie intact blijft, is het belangrijk om te zorgen dat de ruimtes op elk moment precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid hebben’, aldus Koonings.

Duurzame keuze Naturalis

Duurzaamheid staat centraal in de toegepaste installaties. Zo realiseert installatiecombinatie ULC-Kuijpers in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie, zonnepanelen en krijgt het complex een eigen warmte-koudeopslag (wko) die in combinatie met stadsverwarming kan werken.

Een zogenoemd BaOpt-systeem zorgt ervoor dat het klimaat van alle 9 tentoonstellingszalen in het nieuwe museumgebouw afzonderlijk geregeld kan worden. De keuze voor dit duurzame systeem komt voort uit Naturalis’ streven naar een duurzaam gebouw.

Klimaat, ventilatie, beveiliging

De ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten vragen om een stabiel binnenklimaat en een trillingsarme omgeving. De installatiecombinatie ULC-Kuijpers werkt alle installaties uit die daarvoor moeten zorgen, van de klimaat- en ventilatiesystemen tot de beveiligingsinstallatie.

Naturalis-artist-impression-detail

Kuijpers en ULC weten als geen ander hoe zij aan de strenge omgevingseisen van het museumgebouw van Naturalis moeten voldoen. Eerder al bundelden ze hun krachten bij de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Dat gebouw voldoet inmiddels aan de allerhoogste eisen op het gebied van trillingen, temperatuurstabiliteit en ventilatie. Beide partijen zijn daarnaast al vele jaren gespecialiseerd in technische dienstverlening aan musea in heel Nederland.

Werken richting heropening

Ron de Hoon, projectleider Kuijpers: ‘Eerst koppelen we bestaande installatiedelen af zodat deze gesloopt kunnen worden. Tijdens de verbouwing houden we een aantal bestaande installaties in stand, zodat Naturalis voor de bezoekers geopend kan blijven in het Pesthuis, het voormalig entreegebouw.’

‘Gelijktijdig met het afkoppelen en slopen, bouwen we de nieuwe installaties voor bestaande en nieuwgebouwde delen van het instituut’, zegt De Hoon. ‘We zorgen hierbij voor een integrale afstemming van de installaties met het bouwkundige ontwerp. Aansluitend voeren we de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties uit en is het gebouw klaar voor de heropening in 2019.’

Artist impressions nieuwbouw: ©Neutelings Riedijk Architecten.
Foto’s bouw: Naturalis Biodiversity Center.

Kuijpers
Kuijpers
Adres: Postbus 121, 5700 AC Helmond
Website: www.kuijpers.nl/
Social media:
ULC Installatietechniek
ULC Installatietechniek
Adres: Labradordreef 18, 3565 AN Utrecht
Website: www.ulcgroep.nl/
Social media: