Bioplastic uit het riool

Bioplastic uit het riool

  • Lees ook: WAUTER: schakel tussen ICT en waterhuishouding

Waterzuiveringsinstallaties in Nederland worden steeds duurzamer en innovatiever. Op Urk wordt de warmte van het riool al ‘hergebruikt’ om het plaatselijke zwembad te verwarmen. In Aarle-Rixtel wordt binnenkort zelfs het wc-papier gerecycled.

Installatiebedrijf GMB werkt aan een nieuwe fijnzeefinstallatie voor de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. Hiermee wordt uit het rioolwater cellulose gefilterd; de vezels uit wc-papier. Door het water te filteren met een speciaal soort doek wordt de cellulose gescheiden van het vuile water. Deze vezels kunnen opnieuw worden gebruikt om bijvoorbeeld isolatiemateriaal of bioplastics van te maken, of als biobrandstof.

Riool als grondstoffenfabriek

De fijnzeefinstallatie maakt de waterzuivering goedkoper, omdat er door de extra zeef meer water tegelijk door het zuiveringssysteem kan dan voorheen. Het gezeefde water dat in de zuiveringsinstallatie stroomt is al veel schoner, waardoor de installatie minder wordt belast. Hierdoor wordt per jaar zo’n 1.250 ton CO2 per jaar minder uitgestoten. Bovendien krijgt de zuiveringsinstallatie een waardevolle nieuwe functie: die van grondstoffenfabriek.

Fosfaat

De mogelijkheden om grondstoffen uit afvalwater te winnen zijn nog veel groter. Robbert Brand van GMB: ‘Er is op dit moment gekozen om alleen cellulose uit het water te recyclen, maar in de nabije toekomst is het heel goed mogelijk dat we ook fosfaat of biogassen gaan terugwinnen uit het afvalwater.’ Fosfaat wordt onder meer als grondstof voor kunstmest gebruikt. De voorraad fosfaat op aarde is beperkt, vandaar dat het steeds rendabeler wordt om fosfaat terug te winnen.

GMB
GMB
Adres: Dalwagenweg 51, 4043 ZG Opheusden
Website: https://www.gmb.eu/
Social media: