Recycling van CO2 en drainwater in nieuwe kas in Middenmeer

Recycling van CO2 en drainwater in nieuwe kas in Middenmeer

  • Lees ook: 23.000 zonnepanelen voor groen Ameland

Op bedrijvenpark Agriport A7 in Middenmeer is een nieuwe kas van 11 ha verrezen. De kas is eigendom van de broers Helderman, die sinds 2007 hun paprikakwekerij in Agriport A7 hebben staan. De nieuwe kas werd zo efficiënt en kostenbesparend mogelijk ingericht, waarbij speciale aandacht is voor het zuiveren en hergebruiken van drainwater. Kwekerij Helderman bespaart daarnaast energie door de voor het teeltproces onmisbare CO2 af te nemen uit het Botlekgebied.

De paprika’s van Ruud en Barry Helderman in Middenmeer groeien in een gesloten teeltsysteem. Dit betekent dat het water dat de gewassen krijgen wordt hergebruikt, zodat er geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terechtkomen. Het water dat overblijft nadat de planten hun deel hebben opgenomen (drainwater) wordt hergebruikt.

Waterzuivering kas

Omdat planten het natrium in het water maar in beperkte mate opnemen, stijgt het natriumgehalte in het water van een gesloten teeltsysteem. Om te voorkomen dat het natriumgehalte in het water te hoog wordt, moet de teler het drainwater zuiveren. Voor de waterzuivering in de nieuwe kas kozen de broers Helderman voor de Poseidon-natriumverwijderaar van Moor Filtertechniek.

De installatie van de Poseidon is in handen van Stolze. Het zuiveringssysteem haalt natrium uit het drainwater met een zuiveringstechniek op basis van nanofiltratie en actief kool. Een belangrijk voordeel van deze zuiveringsmethode is dat kostbare nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen behouden blijven voor hergebruik.

Elektra en CO2

Naast het aanbrengen van het waterzuiveringssysteem, legde Stolze ook de rest van het watersysteem aan, inclusief de druppelaar die het water bij de planten afgeeft. Verder plaatste het installatiebedrijf ook alle elektrische installaties in de kas, waaronder de klimaatregeling. De nieuwe kas van Kwekerij Helderman werd eind oktober, begin november in gebruik genomen.

Kas-stolze-regelkast
Een belangrijk onderdeel in de kas is de regeltechniek; dit vormt het kloppende hart van de installatie.

Nu de nieuwe kas van 11 ha daadwerkelijk in gebruik is, hebben de telers ook CO2 nodig voor de groei van de paprikaplanten. Als lid van het Energiecollectief Wieringermeer (ECW) maakt Kwekerij Helderman samen met andere bedrijven in Agriport gebruik van CO2 dat afkomstig is van de industrie uit het Botlekgebied. De CO2 wordt in het gebied opgeslagen in twee tanks met een inhoud van in totaal 200.000 m3 van OCAP. Door van deze regeling gebruik te maken, bespaart de teler energie en komt er minder CO2 vrij.

Doorgroeimogelijkheden kwekerij

Met de nieuwe kas komt het totale teeltoppervlakte van Kwekerij Helderman op het bedrijventerrein Agriport A7 uit op 34 ha. Op de locatie waar de nieuwe kas van de gebroeders Helderman werd gebouwd, is daarnaast nog voldoende ruimte om verder uit te breiden.

kas-anco-siecker-en-dennis-gildemeijer
Links Anco Siecker en rechts Dennis Gildemeijer, die namens Solze de installaties in de nieuwe kas verzorgden.

In een later stadium kan de paprikakwekerij de kas uitbreiden met 11 ha en in de verdere toekomst is er mogelijk de optie om met nog eens 22 ha uit te breiden.

Fotografie: Sander van der Torren.

Stolze
Stolze
Adres: Postbus 22, 2676 ZG Maasdijk
Website: https://www.stolze.nl/
Social media: