Nooit meer een te hete douche in het woonzorgcentrum

Nooit meer een te hete douche in het woonzorgcentrum

  • Lees ook: Ben Oude NijHuis: kleinschalige zorg in voormalig klooster

Drukverschillen in drink- en warmwaterleidingen kunnen letterlijk voor een koude douche zorgen. Of juist voor een veel te hete douche, met alle ongemakken en gevaren van dien. Vooral in grote gebouwen, zoals hotels, ziekenhuizen en zorgcentra, zijn deze temperatuurschommelingen een veelgehoord probleem. Het simpelweg vervangen van de thermostaatkraan is geen oplossing. Gelukkig is er een manier om dit probleem op een slimme, makkelijke en vooral veilige manier op te lossen.

Een lekkere, warme douche lijkt zo vanzelfsprekend. Totdat de temperatuur ineens heel erg daalt of juist stijgt. Naast dat het comfort hierdoor afneemt, zijn plotselinge temperatuurschommelingen bovendien gevaarlijk. En toch komen deze wisselingen in temperatuur nog in veel installaties voor.

Wisselende temperaturen

Oeds Kuipers, directeur bij Kuipers Drinkwater Security B.V. (KDWS), vertelt: ‘Woonzorgcentrum Het Hooge Heem uit Grootegast benaderde ons een tijdje geleden. De watertemperatuur wisselde nogal en dat leidde tot dagelijkse klachten. Bewoners stonden ineens onder een te hete douche. Dat is natuurlijk niet de bedoeling vanwege de kans op verbranding en een val door de schrikreactie.’

Uit vooronderzoek van KDWS bleek dat drukschommelingen de basis van het probleem vormden. Het woonzorgcentrum in Grootegast beschikt niet alleen over aanleunwoningen, maar ook over zorgappartementen en ruimten voor kortdurend verblijf en dagopvang.

Douche-drukbegrenzer

‘Het is heel lastig om dan overal dezelfde koud- en warmwaterdruk te handhaven. De drukschommelingen die dan ontstaan werken door in de thermostatische mengkraan. De mengkraan probeert te compenseren, maar kan door de vele en plotselinge drukschommelingen niet optimaal functioneren.’

Handige oplossing

De oplossing van het probleem werd gevonden in de drukonafhankelijke volumestroombegrenzer HL2024. Deze zorgt ervoor dat drukschommelingen in de installatie sterk verminderd doorwerken in de thermostatische mengkraan. HL2024 stabiliseert leidingwaterinstallaties zonder dat verdere inregeling nodig is.

‘In eerste aanleg hebben we er 100 geplaatst, later in een andere vleugel nog eens 50. Sinds plaatsing hebben we geen klachten meer van bewoners over temperatuurschommelingen. Ook merken we dat de installatie als geheel stabieler is.’

‘Bewoners zijn tevreden met de constante douchetemperatuur en stabiele volumestroom’

Kuipers legt uit dat de HL2024-begrenzers geplaatst zijn aan de inlaten, dus tussen de S-koppeling en de koud- en warmwateraansluiting van de thermostatische mengkraan. De volumestroombegrenzers zijn inmiddels een aantal weken geleden in het woonzorgcentrum geplaatst en de bewoners zijn uitermate tevreden met de constante douchetemperatuur en de stabiele volumestroom.

Reageert snel en accuraat

Volgens Kuipers zijn er al vaker fabrikanten geweest die een volumestroombegrenzer op de markt gebracht hebben. Deze begrenzers behaalden echter nooit echt het gewenste resultaat: de producten zijn niet drukonafhankelijk en reageren niet accuraat en snel genoeg. ‘Dat is in het geval van HL2024 heel anders. Wij zijn erg enthousiast over de geboekte resultaten.’

Oeds-douche-detailfoto

Kuipers licht toe dat de HL2024 producten van zeer hoge materiaalkwaliteit zijn. Bijkomend voordeel is dat door de hoge doorstroomsnelheid binnen het product en de materiaalkeuze, de kans op aanhechting van biofilm geminimaliseerd wordt. Dit draagt bij aan een optimale drinkwaterkwaliteit.

HL2024 drukonafhankelijke volumestroombegrenzers zijn Kiwa-gecertificeerd voor drukonafhankelijkheid (BRL-K635) én zijn voorzien van het Kiwa Watermark.

Fotografie: Erikjan Koopmans Photography.

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Korenmolenlaan 4, 3447 GG Woerden
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: