Verdygo: van riool naar rivier in slim gestuurde stappen

Verdygo: van riool naar rivier in slim gestuurde stappen

  • Lees ook: Mouterij Eemshaven: kennis en techniek gecombineerd

Waterschapsbedrijf Limburg pakt het zuiveren van rioolwater op een hele nieuwe manier aan. Met de unieke Verdygo ontwerp- en bouwtechniek wordt waterzuivering slimmer, duurzamer en goedkoper. De onderdelen van het proces zijn modulair gebouwd en aan te sturen. Elke procestank is verplaatsbaar en heeft een eigen schakel- en besturingskast. De eerste werkende installaties staan in Roermond en in Simpelveld.

Normaal gesproken wordt rioolwater gezuiverd door een aantal standaardprocessen te doorlopen in vaste, ingegraven bassins. Het gezuiverde water komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Bij een Verdygo-zuiveringsinstallatie wordt geen afvalwater gezuiverd, maar gezuiverd afvalwater geproduceerd. De verschillende procesonderdelen zijn bovengronds gebouwd in verplaatsbare modules. Daardoor is de bouwtijd 30 % sneller en zijn de aanlegkosten 20 % lager. Bij het onderhoud bespaart Verdygo 20 %.

Ieder bassin een eigen verdeelkast

De modulaire opbouw van de installaties betekende dat ook de elektrotechniek om een flexibele aanpak vroeg. Installatiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek realiseerde in Roermond en Simpelveld dan ook voor ieder procesbassin een eigen verdeelkast in plaats van één centrale schakelruimte voor de complete besturing. ‘Deze kasten schakelen en sturen onder meer de bewegende delen, de motoren en de niveau- en kwaliteitsmetingen in de bassins. De modulebesturingskasten zijn door middel van glasvezel of koper verbonden met elkaar en met de centrale unit’, zegt Geert Zebregts, projectleider bij Hoppenbrouwers Techniek.

Automatisch sturend

Elke besturingskast is met stekerbare verbindingen uitgevoerd. In plaats van buizen, draden en kroonsteentjes, zijn er flexibele leidingen aangelegd met universele installatiestek(k)ers. Zebregts: ‘Dat versnelt de aanlegtijd en het maakt onderhoud en vernieuwing een stuk gemakkelijker. De modulebesturingskasten zijn stuk voor stuk automatisch sturend. Op basis van de ingegeven waarden schakelen ze in en uit, bij of af, controleren ze op fouten en melden ze eventuele storingen.’

Flexibel en duurzaam

Als de behoeftes of vraag veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe zuiveringsinzichten of scheidingstechnieken, door meer of minder aanvoer van rioolwater, is een Verdygo-installatie snel en eenvoudig aan te passen. Het is ook nog eens een duurzaam systeem, omdat graven niet nodig is, er duurzame bouwmaterialen worden gebruikt en overbodige modules in de toekomst elders opnieuw te gebruiken zijn.

Verdygo

Verdygo-concept is wereldprimeur

Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Simpelveld heeft waterschapsbedrijf Limburg de biologische zuivering, inclusief de slibindikking, vervangen volgens de opzet van Verdygo. In Roermond is de complete aanvoerinstallatie (een opvoergemaal en vuilroosters) vervangen. Samen vormen de twee projecten een blauwdruk van een complete rioolwaterzuiveringsinstallatie volgens het Verdygo-concept. Waterschapsbedrijf Limburg heeft met deze ontwerp- en bouwtechniek een wereldprimeur. Het bedrijf gaat het concept internationaal vermarkten onder de naam Verdygo BV.

Hoppenbrouwers Techniek
Hoppenbrouwers Techniek
Adres: Kreitenmolenstraat 201, 5701 ND Udenhout
Website: https://www.hoppenbrouwerstechniek.nl/
Social media: