Zuiver water voor Nederlandse waterwerken in Madurodam

Zuiver water voor Nederlandse waterwerken in Madurodam

  • Lees ook: Rioolwaterwarmte levert zwembad flinke besparing op

Hellebrekers Technieken gaat in Madurodam een waterzuiveringsinstallatie aanleggen voor de miniatuurversie van de Nederlandse Deltawerken en binnenwateren. De nieuwe installatie zorgt voor schoon, algenvrij water in de doe-attracties van het Haagse themapark.

In een miniatuurversie van Nederland mogen de waterwerken natuurlijk niet ontbreken. De eeuwenoude strijd tegen het water wordt in Madurodam zichtbaar in interactieve speelelementen. Bij de Deltawerken kunnen bezoekers zelf sluizen bedienen om te voorkomen dat Nederland overstroomt. En bij de ‘Waterweg’ kunnen ze zelf een schip langs rivieren, kanalen, onder bruggen en door sluizen loodsen.

Het is voor Madurodam belangrijk om het water in deze attracties schoon te houden, zonder aanslag van algen. Momenteel reinigen de medewerkers van het themapark een keer per week alle waterbakken. Hellebrekers Technieken gaat dit arbeidsintensieve proces vereenvoudigen met een nieuwe waterzuiveringsinstallatie.

Waterweg Madurodam
De Waterweg, een van de doe-attracties in Madurodam.

Meetpaneel en doseerpomp

Niek van de Schootbrugge is coördinator-projectleider waterzuivering bij Hellebrekers Technieken en legt uit hoe het proces in zijn werk gaat: ‘Met de nieuwe zuiveringsinstallatie voegen we een kleine dosis chloor toe aan het water om algengroei tegen te gaan. In de attracties zit al een circulatiepomp, die ervoor zorgt dat het water blijft stromen. In het bestaande leidingwerk maken we een aftakking en we installeren een meetpaneel plus doseerpomp. De doseerpomp voegt kleine hoeveelheden chloor aan het water toe wanneer het gemeten chloorgehalte onder een bepaalde waarde komt.’

Chloorwaarde

Hellebrekers Technieken heeft veel ervaring met installaties in zwembaden, waar ook op een veilige manier chloor aan het water toegevoegd moet worden. ‘De wettelijke richtlijn daarvoor is minimaal 0,5 mg per liter’, vertelt Van de Schootbrugge. ‘Voor de bestrijding van algengroei kunnen we zeker met de helft minder toe, dus een absoluut gebruiksvriendelijke hoeveelheid. Zo bespaar je op chemische stof en voorkom je ook een chloorlucht bij de waterattracties.’

pH-meter

Doseerpomp
Doseerpomp

Door regelmatige toevoeging van chloor stijgt langzaam de pH-waarde in het water. Dat wordt ondervangen door een pH-meter bij de installatie die een kleine hoeveelheid zuur (pH-minstof) toevoegt wanneer de pH-waarde te hoog wordt. Ook op deze manier blijft de kwaliteit van het water in de attracties van Madurodam gewaarborgd.

Nieuwe markt voor Hellebrekers Technieken

Met de opdracht bij Madurodam opereert Hellebrekers Technieken op een nieuwe markt. Een markt waar het bedrijf graag meer voor wil gaan doen. Van den Schootbrugge meldt dan ook trots dat Hellebrekers al een vergelijkbare opdracht binnen heeft: het gaat ook installaties verzorgen bij de waterattracties van NEMO Science Museum in Amsterdam.

‘De regelgeving in deze markt is anders en het gaat om klussen met een kortere looptijd dan wij gewend zijn’, vertelt de projectleider. ‘Maar het type installaties is hetzelfde als bij een zwembad, zij het op een wat kleinere schaal. We hebben hiervoor dus de juiste expertise in huis. Dat maakt de markt van waterattracties voor ons interessant.’

Hoofdfoto Deltawerken en foto de Waterweg: © Madurodam.

Hellebrekers Technieken
Hellebrekers Technieken
Adres: Marconiweg 28, 8071 RA Nunspeet
Website: www.hellebrekers.nl/
Social media: