Ben Oude NijHuis: kleinschalige zorg in voormalig klooster

Ben Oude NijHuis: kleinschalige zorg in voormalig klooster

  • Lees ook: ‘Heerjansdammers worden niet weggestopt als ze ouder worden’

In Rotterdam hebben onder andere Van Wijnen en Hoffman Elektro het voormalig nonnenklooster Huis ter Schie omgetoverd tot het Ben Oude NijHuis. Dit is een verpleeghuis voor senioren met een lichte zorgvraag of dementie met een bescheiden inkomen. Het initiatief voor deze kleinschalige woonvorm komt van omroep MAX-directeur Jan Slagter.

Jan Slagter, directeur van omroep MAX, kreeg het idee voor het verpleeghuis door een uitzending van tv-programma Pauw in 2014. Daarin vertelde de 82-jarige Ben Oude Nijhuis over de zeer slechte zorg die zijn dementerende vrouw kreeg in een Haags verpleeghuis.

Het ging Slagter zo aan het hart, dat hij met dit verpleeghuis wil laten zien dat het beschikbare overheidsgeld wél voldoende is om goede zorg te leveren. Als het geld in elk geval niet wegvloeit naar bijvoorbeeld overheadkosten, meent Slagter.

Mix aan bewoners

In het Ben Oude NijHuis zijn 57 appartementen gerealiseerd. Ongeveer de helft is voor senioren met dementie. De andere helft voor ouderen met een lichte zorgvraag of senioren die niets mankeren, maar die het fijn vinden met anderen te wonen. Alle bewoners hebben een bruto jaarinkomen van maximaal 21.000 euro.

Het personeel bestaat uit één Hoofd Zorg met een assistent en een flinke groep verpleegkundigen en verzorgenden. Het verpleeghuis heeft geen winstoogmerk. De bedoeling is dat het geld op die manier zoveel mogelijk terecht komt bij de bewoners van het huis.

Studenten op zolder

Het voormalige klooster heeft een tuin van 3.000 m2 . Naast die tuin en hun eigen appartement, hebben bewoners de beschikking over een grote woonkamer en een wellnessruimte met onder meer een kapper. Het historische pand heeft verder een grote zolder. Omdat daar geen lift naartoe kan gaan, zijn er 4 studentenwoningen gerealiseerd.

Werkzaamheden Ben Oude NijHuis

Studenten huren daar tegen een lage huur, en in ruil daarvoor doen zij af en toe iets voor het huis. Bijvoorbeeld in de tuin werken, of een gezellige activiteit organiseren voor de senioren.

Zorgsysteem met dwaaldetectie

‘Het was een interessante klus om de E-installatie in Ben Oude NijHuis te verzorgen. Onder meer omdat er geen bestek was. We hebben van het begin af aan meegedacht’, vertelt Maurice Hoffman van Hoffman Elektro. Het zorgsysteem in de vleugel waar de dementerende ouderen kunnen wonen, is opgepakt door Consyst. ‘Zij hebben onder andere valdetectie geïnstalleerd en er is dwaalpreventie mogelijk.’

Dwaalpreventie wil zeggen dat een tag in bijvoorbeeld kleding voorkomt dat een bewoner door een bepaalde deur kan lopen. De, vooraf ingesteld als ‘verboden’, deur blijft gesloten zodra hij de tag detecteert.

Zonnepanelen tussen de pannen

Hoffman Elektro heeft verder de hele E-installatie verzorgd. ‘Onder andere 284 zonnepanelen,’ vertelt Hoffman, ‘die hebben we tussen de dakpannen geplaatst zodat ze minder opvallen. Ze wekken 30 % van de benodigde stroom op. Verder hebben we overal video-intercoms geplaatst, de 3one6 Touch van Comelit. Die zijn erg eenvoudig te bedienen, vergelijkbaar met een smartphone.’

‘De 284 zonnepanelen zijn tussen de dakpannen geplaatst’

‘En we hebben natuurlijk een brandmeldinstallatie geïnstalleerd. In de woonvleugel, waar de niet-zorgbehoevende senioren gaan wonen, zit die brandmeldinstallatie alleen in de gangen. Maar mochten bewoners het in de toekomst in hun appartement nodig hebben, dan kan het daar eenvoudig worden geïnstalleerd.’

Het verpleeghuis heeft begin oktober zijn eerste bewoners mogen verwelkomen.

Dit project is winnaar van de UNETO-VNI Innovatie Award 2018.

Hoffman Elektro
Hoffman Elektro
Adres: Ambachtstraat 5, 2861 EW Bergambacht
Website: https://www.hoffmanelektro.nl/
Social media: