Savant van Lenthof: vrijheid binnen beschermde omgeving

  • Lees ook: ‘Heerjansdammers worden niet weggestopt als ze ouder worden’

In het centrum van Nuenen komen wonen en zorg straks op een eigentijdse manier bij elkaar. Onder andere in het nieuwe woonzorgcentrum Savant van Lenthof, waar mensen met dementie een appartement kunnen huren. Ze wonen er zelfstandig, maar wel binnen een beschermde leefomgeving waar dankzij de nieuwste technieken altijd zorg op maat beschikbaar is.

Het project ‘Verzorgd wonen in centrum Nuenen’ bestaat uit het gerenoveerde pand De Vank en de nieuwbouwcomplexen Panta Rhei en Savant van Lenthof. Er worden appartementen gebouwd voor mensen met een beperkte of zelfs een uitgebreide zorgvraag, zoals in Savant van Lenthof. Maar ook koopappartementen voor bewoners zonder indicatie. Voor hen is het fijn te weten dat ze zo nodig in de toekomst wel van de zorg gebruik kunnen maken.

Zelfstandig wonen het uitgangspunt

In Savant van Lenthof kan Savant Zorg de bewoners 24 uur per dag professionele verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding bieden. De zelfstandigheid van de bewoners is daarbij het uitgangspunt. Daarom hebben de bewoners hun eigen appartement waar ze hun manier van leven kunnen voortzetten.

Appartement Savant van Lenthof

Als ze dat willen, kunnen ze naast de professionele zorg ook zorg ontvangen van familieleden en mantelzorgers. Hebben ze behoefte aan contact met andere bewoners, dan kunnen ze daarvoor terecht in de tuin of in een van de 4 buurtkamers, die elk een eigen sfeer hebben.

Centraal en handmatig bedienbaar

Elektrotechnisch Buro Van Keulen verzorgt alle elektrotechniek in Savant van Lenthof: verlichting, toegangscontrole, een brandmeld- en ontruimingsinstallatie en de databekabeling (UTP-netwerkinstallatie) voor de zorgapparatuur, zoals de dwaaldetectie, het tijdsregistratiesysteem en de beeldtelefoon. Ter compensatie van het energiegebruik, komen er ook 84 zonnepanelen op het dak.

Projectleider Pieter van Erp vertelt: ‘Bijna alle techniek is centraal te bedienen door het zorgpersoneel, maar ook nog steeds handmatig. Zo kan het personeel instellen op welke tijd de ledverlichting ’s avonds gedimd moet worden en tot welk niveau. Maar als het nodig is, kan een zorgmedewerker ’s nachts de verlichting handmatig weer op volle sterkte inschakelen.’

Installaties gekoppeld aan zorgsysteem

Het zorgpersoneel heeft een ‘handheld’ (smartphone) waarop via het zorgoproepsysteem van CLB zorgmeldingen binnenkomen. Hierop zijn ook andere installaties aangesloten. Zo gaat er bij branddetectie niet alleen een stille melding naar de meldkamer, maar komt er tegelijk ook een melding op de smartphone.

Installatie Savant van Lenthof

Bij het systeem voor toegangscontrole (aangebracht door Optilox) kan online ingeregeld worden wie er toegang heeft met een tag. Staat er iemand voor de deur die er niet in kan, dan ziet het zorgpersoneel dat op de smartphone en is de deur eventueel op afstand openen. Dat is efficiënt werken.

Eenvoudig op te schalen dankzij techniek

Dat de bewoners maximale bewegingsvrijheid hebben binnen een beschermde leefomgeving, is dus te danken aan de techniek. ‘Alle technieken om intensieve zorg te kunnen bieden, zijn aanwezig’, vertelt Van Erp. ‘Verandert de zorgindicatie voor een bewoner, dan kan er eenvoudig worden opgeschaald.

Het is bijvoorbeeld mogelijk per bewoner een eigen leefcirkel in te stellen. Komt de bewoner buiten dat gebied, dan wordt de dwaaldetectie geactiveerd. Ook de voorzieningen om een camera in een appartement op te hangen zijn al aanwezig.’

Opening Savant van Lenthof

De werkzaamheden bevinden zich in een afrondende fase. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de bewoners vanaf 1 november hun appartement betrekken. Op 26 oktober 2017 opent Savant van Lenthof officieel zijn deuren.


Bekijk ook de vlogs die ETB Van Keulen maakte over het project! In het eerste vlog bezoekt Gerard de projecten De Vank en Savant van Lenthof en in het tweede vlog legt hij meer uit over de techniek achter beschermd wonen.

Elektrotechnisch Buro Van Keulen
Elektrotechnisch Buro Van Keulen
Adres: De Huufkes 9, 5674 TL Nuenen
Website: www.etbvankeulen.nl
Social media: