Optimale privacy voor oudere door slimme vloer

Optimale privacy voor oudere door slimme vloer

  • Lees ook: Healing environment in zorgcomplex Nieuw Graswijk

Onze zorg wordt steeds beter en slimmer, onder andere doordat techniek steeds verder in deze branche doordringt. Techniek in de vorm van domotica, die ervoor zorgt dat ouderen veiliger kunnen wonen zonder dat hun privacy verder afneemt. Zulke techniek biedt de slimme vloer Floor in Motion, gekoppeld aan beheerplatform CareConnect.

Hoewel er al vele slimme technieken bestaan, zoals valdetectie of dwaaldetectie, kan het altijd slimmer en beter. Croonwolter&dros introduceerde tijdens de Vakbeurs Zorg & ICT Floor In Motion van Tarkett. Deze sensorvloer, gekoppeld aan beheerplatform CareConnect, maakt het voor instellingen mogelijk de privacy van haar bewoners te garanderen, maar toch te weten of iemand bijvoorbeeld valt of alleen uit bed stapt.

Slimme verlichting en signalering

De intelligente vloer signaleert beweging en biedt op basis van scenario’s de juiste ondersteuning aan bewoners én zorgpersoneel. Zo kan er ’s nachts plintverlichting worden aangezet wanneer een bewoner uit bed stapt en richting de badkamer loopt. Mocht de bewoner vallen, dan signaleert de vloer dit ook.

De vloer is gekoppeld aan CareConnect van Croonwolter&dros, waardoor automatisch een alarm afgaat op de smartphone van de zorgmedewerker. Die kan een spreek-luisterverbinding met de kamer maken om, zonder dat er camera’s aan te pas komen, te achterhalen wat er aan de hand is. CareConnect registreert daarbij ook hoe snel een melding wordt afgehandeld.

Meer privacy met de slimme vloer

Het voordeel van de intelligente vloer gekoppeld aan CareConnect is dat bewoners minder worden lastiggevallen, maar dat toch de veiligheid gegarandeerd is doordat zorgpersoneel sneller op afstand kan ingrijpen. De wens van de bewoner om zoveel mogelijk zelfstandig te doen, wordt gerespecteerd, het aantal foutmeldingen neemt af en de veiligheid neemt toe.

Ook wanneer een bewoner ongewenst de kamer verlaat, signaleert de vloer dit. Een CareConnect-halszender bepaalt met behulp van Bluetooth Low Energy waar de bewoner zich bevindt en kan, als dat nodig is, een (buiten)deur sluiten. Ook zonder camera’s is de veiligheid van de bewoner dus gegarandeerd.

Eerste toepassing is een feit

CareConnect is, in combinatie met de intelligente vloer, inmiddels succesvol geïntegreerd in de nieuwbouw van zorginstelling DSV|Verzorgd Leven in Katwijk, Rijnsburg en Lisse. Later dit jaar test kenniscentrum Vilans de ervaringen met de vloer in een onafhankelijk onderzoek.

Croonwolter&dros
Croonwolter&dros
Adres: Marten Meesweg 25, 3068 AV Rotterdam
Website: https://www.croonwolterendros.nl/nl
Social media: