Eindelijk mogen de dronepiloten van SPIE aan de slag!

Eindelijk mogen de dronepiloten van SPIE aan de slag!

  • Lees ook: Veiliger en efficiënt zonnepanelen inspecteren met drones

SPIE Nederland heeft van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de licentie gekregen om inspecties en metingen met drones uit te voeren. SPIE is een van de weinige bedrijven in Nederland met zo’n licentie.

Met de nieuwe licentie mogen de drones van SPIE tot 120 meter hoog vliegen. De vliegende robots zullen inspecties uitvoeren aan bijvoorbeeld bruggen en windmolens. Dit bespaart enorm veel kosten en tijd, en ook moeilijk bereikbare locaties kunnen nu geïnspecteerd worden.

Infraroodcamera

De drone die SPIE gebruikt kan inspecties uitvoeren in zowel twee- als driedimensionaal beeld en met  een infraroodcamera kunnen warmteprofielen in kaart worden gebracht. Door de camera die aan de drone zit te verbinden met een display op het grondstation, kan het te inspecteren object in full-hd worden bekeken en direct worden geanalyseerd. Met een speciale camerabol die aan de drone wordt gehangen kunnen zelfs 360°-foto’s worden gemaakt.

Techniek sneller dan wetgeving

Het verkrijgen van de licentie was niet makkelijk, de wetgeving rondom drones is namelijk nog volop in beweging. Dronepiloot Johnny van der Poel vertelt: ‘De techniek gaat sneller dan de wetgeving rondom drones. Er werd in het begin vooral vastgehouden aan de wetgeving van de civiele luchtvaart. Onder andere door de regelmatige wijzigingen in de regelgeving liet de licentie langer op zich wachten.’

Stapje voor stapje

SPIE opperde al 2,5 jaar geleden het idee om een drone aan te schaffen voor inspecties en metingen; de piloten kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Dronepilote Tara van Haperen: ‘De benodigde theoretische en praktische opleidingen zijn succesvol afgerond, de drone is luchtwaardig bevonden en een operationeel handboek is opgesteld. Het moest stapje voor stapje, maar nu kunnen we onze drone dan eindelijk inzetten.’

SPIE Nederland B.V.
SPIE Nederland B.V.
Adres: Huifakkerstraat 15, 4815 PN Breda
Website: www.spie-nl.com/
Social media: