EMA: efficiënt bouwen en installeren in Amsterdam

EMA: efficiënt bouwen en installeren in Amsterdam

  • Lees ook: Slim beheer van ministeries bespaart partijen tijd en geld

Terwijl de bouw pas in juni start, staat de oplevering van het nieuwe EMA-hoofdkantoor al gepland voor half november 2019. Een mooie uitdaging voor bouwcombinatie Dura Vermeer en Heijmans, die verantwoordelijk is voor zowel de bouw als het 20-jarig onderhoud van het nieuwe pand.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA), nu nog gevestigd in Londen, verhuist zijn hoofdkantoor per 1 april 2019 naar Amsterdam. Om de ongeveer 900 medewerkers te kunnen huisvesten verrijst aan de Domenico Scarlattilaan aan de Zuidas een compleet nieuw gebouw. De aanbesteding, die op 8 maart werd getekend, vertegenwoordigt een waarde van 225 miljoen euro.

Jaarlijks ontvangt het EMA ongeveer 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Daarom krijgt het nieuwe gebouw ook vergader- en congresvoorzieningen. Het totale vloeroppervlak bedraagt 39.000 m2. Hiervan is ongeveer 27.500 m2 kantoor en 11.500 m2 vergader- en congresruimte. Het nieuwe hoofdkantoor wordt 80 meter hoog en krijgt 19 verdiepingen.

EMA-nieuwbouw-binnenzijde

Design, Build & Maintain

Heijmans vormt samen met Dura Vermeer een bouwcombinatie voor dit project en wordt als integraal partner medeverantwoordelijk voor de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen van het kantoorgebouw. Voor de Design & Build-periode zijn Heijmans en Dura Vermeer ieder voor 50 procent verantwoordelijk.

Heijmans vervult verder een nadrukkelijke rol in de Maintain-fase van 20 jaar. Naast Heijmans werkt Dura Vermeer samen met een team van adviseurs bestaand uit MVSA Architects voor de verdere uitwerking van het voorontwerp, Fokkema & Partners Architecten voor het interieurontwerp, OKRA landschapsarchitecten voor de daktuin, Van Rossum voor de constructies, DWA voor het installatie-advies en DGMR voor de bouwfysica en brandveiligheid. Als partners voor de installaties zijn SDR Elektrotechniek en Van Dorp Installaties in het team opgenomen.

EMA-totaalbeeld

Eigen ontwerp

Vanwege de relatieve haast van het project hanteerde het Rijksvastgoedbedrijf een versnelde procedure. Zo heeft huisarchitect Fokke van Dijk al een voorontwerp voor het nieuwe gebouw gemaakt. Om nog meer tijdwinst te kunnen behalen is al bepaald dat de installaties op de vierde verdieping komen, zodat de verschillende disciplines naast elkaar en ook integraal kunnen (samen)werken.

Omdat sommige medewerkers al eerder over komen, verzorgt Nederland vanaf 1 januari 2019 voor tijdelijk onderdak in het Spark-gebouw in Amsterdam Sloterdijk.

Artist impressions: Rijsvastgoedbedrijf

Heijmans
Heijmans
Adres: Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen
Website: https://www.heijmans.nl/nl/
Social media: